Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Splićanin nazivao i vrijeđao pravoslavnog svećenika u Zadru

08.12.2011. 23:00
Splićanin nazivao i vrijeđao pravoslavnog svećenika u Zadru


Splićanin je prijavljen krajem prošle godine nakon što se Jovanović zadarskoj policiji požalio da ga njemu nepoznata osoba danima, po nekoliko puta naziva na telefon i vrijeđa zbog vjerske pripadnosti


Zbog optužbi da je na vjerskoj osnovi vrijeđao zadarskog pravoslavnog svećenika Petra Jovanovića jučer je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru trebao sjesti Jure Kačić-Barišić, Splićanin s adresom u Kraljevini Švedskoj, no kako mu sud nije uspio dostaviti poziv na zakazano ročište, suđenje je odgođeno do daljnjega.
Splićanin je prijavljen još krajem prošle godine nakon što se Jovanović zadarskoj policiji požalio da ga njemu nepoznata osoba danima po nekoliko puta naziva na telefon i vrijeđa zbog njegove vjerske pripadnosti govoreći mu da je četnik, neka ide u Srbiju i slično. Tragom njegove prijave policija je ubrzo došla do korisnika telefonskog broja s kojega su stizale uvrede nakon čega su protiv Splićanina podnijeli kaznenu prijavu zbog vjerske diskriminacije. Temeljem kaznene prijave Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je podnijelo optužni prijedlog tereteći ga konkretno za članak 174. stavak 1 kaznenog zakona u čijem opisu stoji: “Tko na temelju razlike u rasi, spolu, boji kože, nacionalnosti ili etničkom podrijetlu krši temeljna ljudska prava i slobode priznate od međunarodne zajednice, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.