Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poličane i Pume čvrsto povezao Domovinski rat

Autor: Velimir Brkić

08.12.2012. 23:00
Poličane i Pume čvrsto povezao Domovinski rat


Moglo bi se reći da smo i više od prijatelja, spojio nas je obrambeni, osloboditeljski Domovinski rat. Naime, mi smo više od 10 godina domaćini njihovoj Udruzi pri obilježavanju stradanja 11 Puma na širem području Suhovara, koji su dali svoje živote kako bi hrvatskim građanima osigurali slobodan, miran i siguran život, kazao je Buljat


Izaslanstvo Općine Poličnik i UHDDR-a, Darijo Buljat, Mladen Demo, Branko Zdrilić, Josip Surać, Romano Jurica i Šime Žilić, sudjelovalo je na obilježavanju 20. godišnjice osnutka legendarne varaždinske 7. gardijske brigade Puma, postrojbe koja je prva ušla u Knin tijekom Oluje i zavijorila hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi. Gosti Puma bili su i članovi klape Koporan iz Poličnika koji su sudjelovali u kulturno-umjetničkom programu obilježavanja obljetnice.
Susret s generalom Markačem
– Velika nam je čast što smo se susreli i družili s hrvatskim vitezom, generalom Mladenom Markačem, koji je zajedno s generalom Antom Gotovinom u Den Haagu oslobođen svake krivice, istaknuo je ponosno Darijo Buljat.
General Markač se pred kapelicom Svetoga Jurja mučenika poklonio poginulim Pumama, a kod spomen križa braniteljima na varaždinskom groblju svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Poginulim Pumama i svim poginulim braniteljima poklonilo se općinsko izaslanstvo i izaslanstvo UHDDR-a te članovi klape Koporan.
– U varaždinskoj katedrali biskup Mrzljak održao je svetu misu nakon koje je održan mimohod od Korza do Graberja, uz program Posadne bojne, navodi Buljat, dodajući kako su sudjelovali i na svečanoj akademiji na kojoj su nazočili ministar branitelja Predrag Matić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, zamjenici župana Varaždinske županije i drugi gosti i uzvanici.
Tom prigodom Općini Poličnik i općinskom UHDDR-u svečano su uručene spomenice zahvalnosti 7. gardijske brigade Pume.
– Moglo bi se reći da smo i više od prijatelja, spojio nas je obrambeni, osloboditeljski Domovinski rat. Naime, mi smo više od 10 godina domaćini njihovoj Udruzi pri obilježavanju stradanja 11 Puma na širem području Suhovara, koji su dali svoje živote kako bi hrvatskim građanima osigurali slobodan, miran i siguran život, kazao je Buljat.
Nakon mise zadušnice kod spomen obilježja u Suhovarama, na kojem su upisana i imena poginulih Puma, redovito se polažu vijenci i zapale svijeće.
– Bili smo gosti Udruge 7. gardijske brigade Pume koje predvodi predsjednik, umirovljeni bojnik Mirko Martinjak, kazao je Buljat ističući kako je u Drčama prije 19 godina poginulo 11 hrvatskih vitezova Puma.
Kodni naziv “Gusar”
Ako zanemarimo prijašnje ratno iskustvo individualnih pripadnika Puma u drugim postrojbama iz 1991. – 1992., vatreno krštenje oklopne bojne 7. gardijske brigade bilo je na zadarskom ratištu.
– Nakon hrvatske operacije Maslenica, kodnog naziva ‘Gusar’, u zadarskom zaleđu vodila se najduža, a možda i najžešća i najkrvavija bitka Domovinskog rata, pogotovo na potezu Kašić – Islam Grčki. Neki je smatraju čak i prekretnicom rata u Hrvatskoj, govori Mirko Martinjak, nekadašnji zamjenik zapovjednika Tenkovske bojne koji je među prvima 5. kolovoza 1995. ušao u Knin.
Točno 24. veljače 1993. taktička grupa 7. gardijske brigade sa 216 pripadnika u kojoj se nalazio i vod od četiri tenka T-55 stigao je na zadarsko bojište. Tada nitko nije mogao pretpostaviti da će premještaj na jug Hrvatske potrajati gotovo tri godine.
– Pume su 3. i 5. ožujka 1993. izvele dva napada na selo Drače i pritom izgubile 11 pripadnika, dok je 21 bio ranjen, na te sudbonosne trenutke podsjeća Mladen Demo.
Kroz brigadu Puma tijekom Domovinskog rata prošlo je 4.500 pripadnika, 90 ih je poginulo, jedan se još vodi kao nestali, 500 ih je ranjeno ili ozlijeđeno. Postrojba je u ratnom putu nanizala najvažnije i najsjajnije pobjede iz Domovinskog rata.
– Sretni smo i ponosni na naš ratni put koji je bio velik, no neokaljan bilo kakvim zločinom. Danas je prigoda da se prisjetimo i naših poginulih suboraca koji su svoje živote položili za slobodnu Hrvatsku, rekao je Martinjak.
Na radnom sastanku dogovorena je daljnja suradnja između Poličnika i Puma koja će se obogatiti i drugim sadržajima i događanjima.