Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Članstva u odborima: Najbolju naknadu ima Ivan Miličević kod vatrogasaca

08.12.2013. 23:00
Članstva u odborima: Najbolju naknadu ima Ivan Miličević kod vatrogasaca


Kriza koja sve više pritišće gospodarstvo u posljednje vrijeme sama od sebe, postavlja niz pitanja. Među njima su i ona koja se odnose na članstvo u upravnim vijećima i nadzornim odborima gradskih ustanova i poduzeća. Gospodarskoj agoniji, sve većem broju nezaposlenih kao da se ne nazire kraj. U trenutku kad svi oni koji stvarajući dodatnu vrijednost pune državni proračun dobivaju i 30 posto umanjene plaće, istovremeno se vrlo jakim kolektivnim ugovorima štite radna mjesta u lokalnoj i državnoj režiji. Izgleda kao da je sindikalna zaštita jedino i isključivo vezana za državni sektor, dok se u privatnom sektoru ovih dana i ne poštuju ugovori o radu pod izlikom loše materijalne situacije. Zato je zanimljivo vidjeti za kakve se to iznose naknade bore oni koji se ovih dana pripremaju za preuzimanje dužnosti u upravnim vijećima i nadzornim odborima.
U Gradu Zadru naglašavaju kako su naknade članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća smanjene još 1. studenog 2009. odlukom tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića. Tako predsjednicima nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra naknade iznose 1.400 kuna, a članovima NO-a 1.000 kuna. Predsjednicima upravnih vijeća u kulturi mjesečna naknada iznosi 500 kuna, a članovima 400 kuna. U upravnim vijećima dječijih vrtića Radost i Sunce naknade za sve članove UV-a iznose 600 kuna. Onima koji sjede u školskim odborima i u Upravnom vijeću Pučkog otvorenog učilišta Zadar, naknade se ne isplaćuju.
Zanimljivo je da najveće naknade imaju članovi Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra. Zadarski vatrogasci u svom upravnom vijeću imaju svega tri člana. Od 1. siječnja 2004. predsjednik UV JVP Zadar prima mjesečno 1.900 kuna neto, a po 1.400 kuna neto primaju članovi. U razdoblju od 1. siječnja 2001. godine do kraja 2003. godine mjesečni iznosi su bili 700 kuna neto za predsjednika i 400 kuna neto za članove. Predsjednik UV JVP Zadra je prvi županijski HSP-ovac Ivan Miličević, nekadašnji potpredsjednik Županijske skupštine, a članovi su gradski pročelnik za prosvjetu Joso Nekić i predstavnik Radničkog vijeća Tonči Grdović.