Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Danas suđenja: Mitrović i Karamarko ubili poznanika, Mesnić majku i baku

08.12.2013. 23:00
Danas suđenja: Mitrović i Karamarko ubili poznanika, Mesnić majku i baku


Zbog tri teška ubojstva danas će na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru sjesti trojica okrivljenika, ali u dva različita sudska procesa. Pred sutkinjom Dijanom Grancarić ponavlja se suđenje umirovljenom pravosudnom policajcu Ivi Mitroviću zvanom Jovo i Šimi Karamarku zvanom Šika. Oni su prije dvije godine u alkoholiziranom stanju za proslave Đurđevdana u Zelengradu satima mrcvarili i na koncu usmrtili Mladena Divnića. U isto vrijeme pred suca Borisa Radmana sjest će 21-godišnji Lovre Mesnić, mladić koji je prije devet mjeseci u neubrojivom stanju zbog teške bolesti ubio majku i baku u obiteljskoj kući na Bokanjcu.
Mesniću je vještačenjem utvrđeno kako pati od teške i neizlječive duševne bolesti pa će se stoga suđenje odijati iza zatvorenih vrata.
Mladić nije upravljao svojim postupcima
Njega optužnica tereti da je 29. ožujka, u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja, niti upravljati svojim postupcima, počinio dva teška ubojstva. Budući da u slučaju neubrojivosti kazneno djelo ne postoji,   Mesnić će nakon presude vjerojatnu kaznu izdržavati u nekoj od psihijatrijskih bolnica gdje prisilni smještaj prema našem zakonu može trajati najdulje koliko bi trajalo izdržavanje zatvorske kazne za počinjeno kazneno djelo.
U optužnici se navodi kako je mladić s ciljem da usmrti majku R. M. prema kojoj je osjećao netrpeljivost, i baku J. M., majku izudarao rukama i nogama po glavi i tijelu, a nakon što je izgubila svijest, više puta ju je ubo nožem i udario sjekirom. Baku je više puta udario šakama u glavu te joj, kada se onesvijestila, zadao više ubodnih rana nožem.
Majka i baka pronađene su s brojnim ozljedama na tijelu, a nalazi obdukcije pokazali su da ih je usmrtio tupo tvrdim predmetom. Također, utvrđeno je i da su obje žene preminule od iskrvarenja, a majka i od višestrukih ozljeda.
Samo dan prije tragedije mladićev otac nazvao je Centar 112 zbog svađe sa sinom, no kad su policajci došli, navodno im je rečeno da je mladić zaspao, a Hitna pomoć nije niti obaviještena.
Iako su brojni mediji objavili kako je mladić teška ubojstva počinio pod utjecajem opijata i alkohola, krvnom analizom utvrđeno je kako to nije točno, a o njegovu psihičkom stanju govorilo je i pismo koje je na svom Facebook profilu objavio dva dana prije tragedije. Među ostalim, napisao je kako je »20 godina bolesnog tripa gotovo«.
Što se pak tiče tragedije iz Zelengrada kraj Obrovca, Mitroviću i Karamarku sudit će se po drugi puta kako bi se po naputku Vrhovnog suda utvrdili neki detalji vezani uz motiv ubojstva, ubrojivost okrivljenika i slično. Sutkinja Grancarić je, podsjetimo, nepravomoćnom presudom u lipnju prošle godine Karamarka osudila na deset godina zatvora, dok je Mitroviću određen prisilni smještaj i liječenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.
Pas jedini bio suosjećajan prema žrtvi
– Svaki život, bez obzira na sve, jednako je vrijedan. Svi provedeni dokazi, iskaz sudskog vještaka za medicinu dr. Davora Mayera, nalaz i fotoelaborat obdukcije kao i zapisnik s očevida i rekonstrukcije ukazuju da je Divnić trpio bol satima, te da je na koncu preminuo od posljedica ozlijeda koje su mu tijekom noći optuženici nanosili – rekla je tada sutkinja Grancarić dodajući kako je kobne večeri jedini suosjećajan i normalan bio pas koji je oštećeniku lizao rane i stao uz njega dok je ozlijeđen ležao na dvorištu ispred kuće.
Tužiteljstvo u optužnici navodi kako su Mitrović i Karamarko 6. svibnja 2011. godine došli zajedno s kasnije ubijenim Divnićem slaviti Đurđevdan u kuću Zorana Gagića u Zelengradu. Tamo su jeli, pili i onda se počeli svađati. Karamarko je Divnića polio vrućom vodom, a oba optuženika su ga tukli rukama i nogama. Bacili su ga na pod i dalje tukli. Onda su malo pili, pa su ga vukli za noge na dvorište. Iako je Divnić zapomagao, nisu prestajali s udarcima ni ispred kuće. Potom mu je Karamarko skinuo hlače, a dok je do pasa gol ležao, on i Mitrović su mu zajedno gurali sitno zrnasto kamenje u predio spolnog organa i u stražnjicu. Nakon toga, odveli su ga do Mitrovićeva automobila, a potom ga je Mitrović odvezao na obližnji izvor gdje ga je uz pomoć Milenka Opačića pokušao oprati od krvi. Vidjevši da mu nema pomoći, Mitrović je oko šest sati ujutro pozvao policiju i Hitnu medicinsku pomoć kazavši kako u automobilu ima ozlijeđenu osobu kojoj je potrebna pomoć. Istovremeno, Karamarko se s Gagićem odvezao do svoje obiteljske kuće u Kruševu, no ubrzo su Mitrović i Karamarko uhićeni i pritvoreni. Karamarko je smješten u Istražni zatvor, dok je Mitrović zbog psihijatrijskih problema premještan u šibensku zatvorsku bolnicu, a kasnije u Svetošimunsku u Zagrebu.