Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZD DNEVNIK Gradske crne rupe

08.12.2013. 23:00
ZD DNEVNIK Gradske crne rupe


Legenda hrvatskog sportskog i radio novinarstva Ivo Tomić poznat je bio po svojim dosjetkama u rimi. Tako je za neravna nogometna igrališta, na kojima se igrala prva liga, znao reći da bi ih Japanci nazvali »Samayama«. Otprilike tako se može reći i za sve novosagrađene zadarske prometnice uz literalni dodatak »navrhbrdagrbamrda«.
Mjesecima je »Obalama i lučicama« bilo potrebno da u rupe na Ravnicama bace sve skupa dvije mješalice betona, a i nedaleko u Ulici Nikole Šubića i dalje prijeti rupa koja razbija ležajeve i ublaživače udara na automobilima.
Na drugu stranu, ako je kojim, ali rijetkim slučajem, prometnica operirana od neshvatljivog broja šahtova i rupa, vrlo brzo će se naći ležeći policajac. Jesu li to naši graditelji izgubili znanje, ogrezli u nemaru ili je sve to više mantranje apsurda, igranje linijom manjeg otpora, bespotrebno dodvoravanje jednoj ili dvojici dokonih glasača stranke na vlasti. Višestruki nadzori koji bi cijelu situaciju trebali sankcionirati, kao da ne postoje. Priznat će vam to svi oni koji su umiješani u cestogradnju našeg grada.
Priznao je to jedan naš lokalni cestograditelj, rekavši mi da baš dobro gađam u rupu kad govorim »ono o rupama«. Uslijedila je kratka ispovijed u kojoj rupe nastaju iz nemara asfaltera koji jednostavno bagerom slome plastični šaht i tako naprave rupu u prometnici koju nadzor kasnije previdi. Iz najveće gradske, one koja tjednima zjapi posred Bulevara, očekujemo pronalazak barem nalazišta zemnog plina jer nam za priključak na tri metra udaljeni plinovod, EVN traži točno tri talira manje nego što bi nas koštao izravan priključak na Krško.
Šalu na stranu, građanima ovog grada ne trebaju nove, crne rupe na još crnjem pokrovu grada u kojima nestaje prije svega razum, a onda sve ovo iz našeg svemira besmisla. Stoga nadzore, nek upregne onaj tko ih plaća, očito previše za neobavljeni posao.