Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jedinstvenu priču o iškim Lopižima Nika posvetila pokojnom ocu

08.12.2016. 23:00
Jedinstvenu priču o iškim Lopižima Nika posvetila pokojnom ocu


U Grazu je nedavno otvorena izložba “Zaroni sa mnom” zadarske umjetnice Nike Petrović. Osim što je zaposlena kao muzejska pedagoginja u Muzeju percepcija u Grazu, prošlog tjedna je službeno upisala doktorat na Fakultetu za primjenjenu umjetnost u Beču.
– Zaista sam oduševljena velikim odazivom posjetitelja, te njihovom zanimanju za jedinstvenu priču o iškim Lopižima, kazala nam je Nika, koja je izložbu posvetila svom ocu, Predragu Petroviću Pepiju, a riječ je o fotografijama koje je snimila ovog ljeta na Ižu.
Izložbu je otvorio Herman Herzele, svjetski uvaženi austrijski fotograf, osnivač i voditelj Akademije primjenjene fotografije (Akademie für angewandte Photographie) u Grazu, te vlasnik Herzele Gallery u kojoj je otvorena izložba.
– Svojom izložbom “Zaroni sa mnom” Nika Petrović podmorskim umjetničkim fotografijama govori o ljubavi, o životu, o tradiciji, o prošlosti i o sadašnjosti. Kada uđete u ovaj prostor, gdje su izloženi njeni radovi velikih formata, zaista imate osjećaj da ste zaronili s njom pod morsku površinu, kazao je Herzele, dodajući kako se tamo susrećete s tradicionalnim posudama, koje je za života izradio njen otac Predrag Petrović – Pepi.
– Na nekoliko fotografija prikazana je muška osoba koja sjedi na dnu mora, u rukama čvrsto i brižno drži Lopiž – tradicionalnu išku posudu za kuhanje, i kao da nešto čeka. Na slijedećim se fotografijama pojavljuje ženska osoba koja preuzima taj isti Lopiž i počinje se kretati s njime pod morskom površinom. On je živ, nošen ženskim rukama i siguran od zaborava, istaknuo je vlasnik galerije.