Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Organizatori očekuju preko 1500 škrapera

08.12.2016. 23:00
Organizatori očekuju preko 1500 škrapera


Dvanaesti po redu Škraping održat će se u subotu, 4. ožujka 2017. godine. Poznati hrvatski alpinist Stipe Božić i ove je godine sportski direktor manifestacije te je jučer bio dio ekipe koja je u maloj vijećnici Zadarske županije predstavila predstojeći Škraping.
– U početku nam se ideja o Škrapingu možda učinila luckastom, ali danas je ta pozitivna ludost prerasla u tradiciju, koju će i u budućnosti biti teško zaobići. Kad je ne budemo radili mi, radit će je netko drugi. Prošlo je vrijeme izležavanja na plaži, moderni turisti traže pustolovine i Škraping im u predsezoni to nudi na najbolji način, kazao je Božić.
Dino Smoljan, zadužen za promociju manifestacije i odnose s javnošću, kazao nam je kako se cijena kotizacije ove godine neće mijenjati. Tri su kategorije – Ultra, čiji natjecatelji kreću od mosta Ždrelac i čija je duljina 45 kilometara, stoji 150 kuna, Challenger od 25 kilometara 140 i Aktiv od 12 kilometara 120 kuna.
– Jedna smo od utrka Trekking lige s najmanjim kotizacijama u državi i mislim da natjecatelji u toj cijeni dosta toga dobiju, kazao je Smoljan.
– Ove godine smo imali 1.200 škrapera, odnosno natjecatelja i još petstotinjak ljudi, koji su bili u njihovoj pratnji. Dogodine očekujemo da će broj natjecatelja prijeći 1500 i da ćemo imati lijepo vrijeme. Prema našim informacijama, većina škrapera na otoku ostaje dvije noći, tako da smo lani imali oko dvije i pol tisuće noćenja, a očekujemo da će ih ove godine biti i više. U dogovoru s iznajmljivačima ponovno ćemo odrediti jedinstnenu cijenu noćenja za sve škrapere, istaknuo je Smoljan.
Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet pohvalio se velikim radovima na otoku Pašmanu, ističući kako je tamo trenutačno “više bagera i kranova, nego automobila”. Među radovima koji su u tijeku, istaknuo je izgradnju trajektne luke u Tkonu, uređenje plaže u Ugriniću, za koju im je namjera dobiti plavu zastavu, sanacija odlagališta otpada u Trilukama i izgradnja Škraping centra.
Škraping tjedan dogodine počinje već u utorak, 28. veljače, otvaranjem izložbe fotografija Stipe Božića, a uslijedit će radionice za djecu i predstava u domaćoj, lokalnoj produkciji. Tema ovogodišnjeg Škrapinga su špilje, a u sklopu dvanaestog Škrapinga predavanje o špiljama, jamama i pećinama održat će Bartul Bobić iz HGSS-a, a HGSS je i ove godine, uz Sv. Roka iz Bibinja, zadužen za osiguranje utrke. Generalni sponzor Škrapinga dogodine će biti Ilirija d.d.