Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proračun zadarskih obrtnika sveden na milijun kuna

08.12.2016. 23:00
Proračun zadarskih obrtnika sveden na milijun kuna


Udarac po džepu najbolje je buđenje, što se vidjelo i na Skupštini Obrtničke komore Zadarske županije. Povod vrlo žustroj i kvalitetnoj raspravi o problemima obrta i planu aktivnosti za 2017. bila je upravo reakcija Obrtničke komore i obrtnika ugostitelja na podizanje PDV-a.
Pod predsjedanjem Stipe Kneževića, potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore kao i organizatora Kongresa obrtnika u Splitu, skupštinari su usvojili Financijski plan nakon prethodnog rebalansa. Racionalizacija troškova, koja ih prati već četiri godine, i ove je godine bila osnova, a proračun je sveden na milijun kuna. Nešto oduška obrtnici se nadaju dobiti u 2017. godini.
Obrtnička komora pokazala se predvodnicom, dok Gospodarska s više članova u ugostiteljstvu nije istrčavala, a izgledi su da će Obrtnička komora i nastaviti podnoseći ustavnu tužbu. Knežević, ali i šef Ceha ugostitelja Robert Kovačević, iznimno aktivan u koordinaciji na razini Hrvatske, upoznali su s nizom aktivnosti, kao i najava oko olakšica na nekim drugim poljima. Kovačević je priznao da, u biti, uspjeh nije postignut, ali se čuo glas i organizacija se pokazala pravom institucijom koja štiti interes članova od kojih se očekuje jača aktivnost.
Emilijo Bajlo, predsjednik Ceha prijevoznika Hrvatske upoznao je okupljene obrtnike s nizom postignutih aktivnosti, od ugovora s jednom naftnom tvrtkom i servisima o značajnim sniženjima za članstvo, kao i povezivanju obrtnika prijevoznika s prijevozničkim tvrtkama u Gospodarskoj komori s kojima će uskoro na susret kod ministara gospodarstva i MUP-a. Vidljiv je negativan trend pretjeranih obveza prijevoznika spram susjednih zemalja, zbog čega dolazi do selidbe opreme uslijed nekonkurentnosti. Istaknut je i primjer borbe protiv nelegalne konkurencija, poput Ubera.
 Lidija Udiljak iz stručne službe, zadužena za obrazovanje, istakla je značajnu ulogu zadarske komore koja jedina, od Dubrovnika do Zagreba, ima komisije za niz majstorskih ispita stručne osposobljenosti koje dolaze polagati iz cijele Hrvatske. Zahvalila je i svim obrtnicima koji su svoje radnje licencirali i odvajaju vrijeme da bi dobili kadar i nasljednike, iako su u državi tek sad postali svjesni prednosti dualnog obrazovanja koje komora provodi već 18 godina.
Tomislav Glavić ukazao je na nuždu suradnje i solidarnosti na negativnom primjeru izostanka ugostitelja i malih obrtnika sa smotri vinara i maslinara u Nadinu, a što je i ostalim kolegama poslužilo da pozovu na solidarnost. O njenom izostanku pa i likovanju nekih drugih nad podizanjem PDV-a ugostiteljima, govorila je Vesna Parić.
Josip Smoljan je sa Savezom malih trgovaca i udruživanjem s kolegama iz Siska i Panonije najavio otvaranje njihovog diskonta u prostoru nekadašnje Bille, s nizom pogodnosti pa i dostavom roba čime će nastojati odgovoriti pritisku globalizacije i veletrgovaca. I on se osvrnuo na probleme nestanka trgovaca s javljanjem mega lanaca gdje je osim zaštite države izostala i solidarnost kolega iz drugih struka.
Opći je dojam da su članovi skupštine zadovoljni, barem iskazanom snagom i organizacijom.