Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Većini korisnika posudionice potrebne su hodalice i štake

08.12.2016. 23:00
Većini korisnika posudionice potrebne su hodalice i štake


Posudionica medicinskih pomagala koja je otvorena prije pola godine na adresi Obala kneza Branimira 18 pokazala se kao jedan od najvažnijih projekata Lige za borbu protiv raka Zadar, inače pokretača ovog projekta.
– Potreba za medicinskim pomagalima je stalna, a prema dosadašnjim iskustvima većini naših korisnika potrebne su hodalice ili štake. Nažalost, ne možemo odmah odgovoriti na potrebe korisnika, pa se mora čekati i nekoliko dana kako bismo im osigurali neko medicinsko pomagalo, kazala nam je Ivana Matulić, volonterka koja vodi zadarsku posudionicu.
Trenutačno su u posudionici deficitarni s hodalicama, invalidskim kolicima i bolničkim krevetima jer se, kaže Matulić, građani teško odlučuju darivati ih, a upita za njih od strane potencijalnih korisnika ima često.
S obzirom da se radi o rabljenim pomagalima, nekada je potrebno imati i malo tehničke spretnosti za njihov popravak, ali sve se to na kraju riješi, naglašava voditeljica posudionice bez puno problema.
– Kako bismo zadovoljili potrebe korisnika, imamo i listu prioriteta, pa kada dobijemo potrebno pomagalo, odmah ga prosljeđujemo onome kome najviše treba. Tjedno imamo 5 do 6 poziva, te 10-ak posjeta, a osim iz Zadra neki naši korisnici dolaze i iz udaljenijih dijelova Zadarske županije, pa smo tako posuđivali medicinska pomagala građanima iz Gračaca i Obrovca, naglasila je voditeljica posudionice medicinskih pomagala.
Posuđivanje medicinskih pomagala još uvijek se ne naplaćuje što je za mnoge građane najprije financijsko rasterećenje jer veliki broj potrebitih nema novca za njihovu kupnju, a preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ne mogu besplatno dobiti neki od njima potrebnih pomagala.
Svi oni koji imaju potrebu za nekim medicinskim pomagalom ili ga imaju kod kuće i više im ne treba mogu doći u posudionicu utorkom od 10 do 12 sati, te četvrtkom od 17 do 19 sati, a može se i nazvati na broj telefona 099 666 6690.