Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zasvirali na smeću prikupljenom na Silbi!

08.12.2016. 23:00
Zasvirali na smeću prikupljenom na Silbi!


Da more iz svog plavetnila može izbaciti i glazbene instrumente, pokazali su preksinoćni koncert i izložba Garbage Epic Ensemble u galeriji Zadarta u zadarskoj Varoši. Garbage Epic Ensemble je nastao tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu projekta S.E.A Silba Environment Art, koji udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine.
Svake godine članovi udruge skupljaju smeće sa silbenjanskih plaža i od toga rade nešto drugo. Kako kaže predsjednica udruge Mavena i organizatorica koncerta i izložbe Nataša Kadin, ove godine od smeća su napravljeni instrumenti. Koncert je ljetos predstavljen na Silbi te prošli mjesec na festivalu eksperimentalne glazbe u Splitu.
– Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima te ponuditi alternativno umjetničko rješenje kojim, osim što očistimo plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utječemo na ekološke probleme te edukativno djelujemo na generacije koje dolaze i na njihovu svijest o različitim mogućnostima recikliranja otpada. Radi jačanja svijesti o štetnosti otpada, vrijednostima recikliranja te uopće mogućnostima široke upotrebe materijala, koji jednima budu beskoristan otpad, a drugima ideja za novo umjetničko djelo ili drugu upotrebu, umjetnička kolonija nakon čišćenja prikupljeni materijal transformira u umjetničke predmete, a ove godine u instrumente. Želimo ljudima pokazati da se i od otpada može napraviti nešto plemenito, ali napose ukazati na svijest o pravilnom zbrinjavanju i recikliranju otpada, rekla je Nataša Kadin.
Ove godine voditelj umjetničkog dijela kolonije bio je montažer i udaraljkaš Miro Micro Manojlović, koji je uz pomoć prijatelja glazbenika Ivana Marincela, trombonista, Igora Pavlice, trubača, i Frana Krste Šercara izradio nekoliko sasvim novih instrumenata. Tako smo dobili: Doodley 1, 2, 3 i 4, Pločicofon, Ciglofon, Satellite of love, Space junk, Spiritualofon i Klifow. Osim koncerta na otvorenju izložbe, posjetitelji će tijekom trajanja izložbe i sami moći zasvirati na izloženim instrumentima.