Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Silbi se ne mogu dogovoriti tko će voditi Mjesni odbor

10.12.2019. 13:00


Prošlo je mjesec dana od održavanja izvanrednih izbora za mjesne odbore, no kandidati sa Silbe još se nisu dogovorili tko će voditi ovo mjesto. Naime, 10. studenog mještani Jazina I i Silbe birali su svoja rukovodstva, što je bilo osobito važno Silbenjanima, s obzirom da su već godinama bez predsjednika Mjesnog odbora. I dok su se vijećnici Jazina I brzo uspjeli dogovoriti te već imaju svojega predsjednika, nositelji lista sa Silbe već mjesec dana ne mogu se usuglasiti oko izbora čelne osobe mjesta.
Problem je u tome što niti jedna kandidacijska lista nije osvojila natpolovičnu većinu glasova te se moraju dogovoriti tko će koga podržati svojim glasovima. Naime, Nezavisna lista Geralda Baranovića dobila je najveći broj glasova, 38,96 posto, odnosno dva mandata, lista Diane Klanac 33,77 posto i također dva mandata, dok je lista Narodne stranke reformista koju je predvodio Nenad Burić dobila 27,27 posto podrške birača ili jedan mandat.


Treba gledati interes mještana
Iako je Baranović možda i vjerovao kako će, kao kandidat s najvećim brojem glasova, dobiti potporu ostalih lista, situacija je ipak sasvim drugačija. Dosad se nisu uspjeli usuglasiti, a prvi pokušaj konstituiranja Mjesnog odbora slijedi im ovoga tjedna. Silbenjanima ostaje za nadati se kako se neće ponoviti ista situacija kao s Mjesnim odborom Poluotok koji se, nakon kvartovskih izbora prošle godine, konstituirao tek iz trećeg pokušaja.


38,98 posto je na izborima na Silbi dobila lista relativnog pobjednika, Nezavisna lista Geralda Baranovića, što joj je donijelo dva od ukupno pet mandata




Naime, uoči konstituiranja MO-a Silba razgovarali smo s nositeljem liste koja je osvojila najviše glasova, Geraldom Baranovićem, no priznao nam je da se još nisu dogovorili oko toga tko će voditi Silbu. Vjeruje kako će se uspjeti dogovoriti na samoj konstituirajućoj sjednici, što je najbolja opcija za svih, osobito za mještane. Jučer smo razgovarali i s Reformistima, no i oni kažu kako konkretan dogovor još nije postignut.
Predsjednica županijskih Reformista, Vesna Sabolić, pojasnila je jedan intrigantan prijedlog kojega je već prezentirala nositeljima ostalih lista, a po kojemu bi se predsjednici Mjesnog odbora rotirali, ovisno o tome tko je dobio najviše glasova.


Prijedlog Reformista
– Naša je proporuka kolegama iz ogranka na Silbi da poštujemo koalicijski sporazum i idemo u koaliciju s HDZ-om, no o tome će ipak odlučiti naši članovi na terenu, tako da odluka još nije donesena. Ipak, vjerujem da će se uskoro dogovoriti, ponajprije zbog interesa mještana. Predložili smo im da prihvate naš prijedlog po kojemu bi nositelj svake liste vodio Mjesni odbor godinu dana, a najprije bi ga preuzeo onaj tko je osvojio najviše glasova. Tako bi svi sudjelovali u poslovima Mjesnog odbora, no još uvijek ne znamo hoće li ostali vijećnici prihvatiti tu ponudu. Dvije nezavisne liste imaju po dvoje vijećnika, mi jednog, ali im preporučamo da pokušaju naći model sa svih petero vijećnika. Dogovor je osobito važan jer je riječ o otočnom mjesnom odboru, pa se kandidati ne bi trebali opterećivati politikom, već prije svega gledati interes mještana. A znamo kako je otočanima teško, pogotovo onima na udaljenijim otocima, ističe Sabolić.


»Još se nismo dogovorili oko toga tko će voditi Mjesni odbor Silba. Vjerujem kako ćemo se uspjeti dogovoriti na samoj konstituirajućoj sjednici, što je najbolja opcija za svih, osobito za mještane
Gerald Baranović, nositelj NL


Kandidatima sa zadnjih izvanrednih izbora za Silbu doista je u interesu već na prvoj sjednici, koju vodi predstavnik Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, konstituirati svoj mjesni odbor. Iako se ni mjesec dana nisu uspjeli dogovoriti tko će biti predsjednik ili predsjednica, ostaje vjerovati kako će svoje interese ipak nadvladati do održavanja konstituirajuće sjednice.
Svaka bi druga opcija zapravo bila neozbiljna jer su svjesni činjenice da su godinama bez čelnika Mjesnog odbora te da bi upravo zbog toga trebali izbjeći sudbinu Premude koja je i nakon izvanrednih izbora ostala bez svojega predstavnika.