Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Objesio se o konzolu električne rasvjete

Autor: Suzana Bandić

09.01.2009. 23:00
Objesio se o konzolu  električne rasvjete

Foto: Adam VIDAS



Riječ je o Ivanu Radašu, 25-godišnjaku i ocu dvoje male djece. U zaklonjenom i mračnom dvorištu iza svoje kuće, obješenog ga je pronašao mještanin Mladen Lisica koji je jučer bio još uvijek u šoku zbog zatečenog prizora. Radaš iza sebe nije ostavio oproštajno pismo
Ivan Radaš, 25-godišnjak iz Zadra, okončao je  svoj život vješanjem u četvrtak  navečer oko 22 sata u mjestu  Bibinje.
Mladić je suicid počinio objesivši se o konzolu električne  rasvjete u stražnjem dvorištu  obiteljske kuće Mladena Lisice,  koji je Ivanovo beživotno tijelo  pronašao i o svemu odmah obavijestio policiju. Zašto je baš to  mjesto mladić odabrao, vlasnik  kuće nije znao odgovoriti. Poznavali su se, kako je rekao, tek  iz viđenja pa pretpostavlja da  ga je privuklo to što je dvorište  neosvijetljeno i zaklonjeno od  pogleda prolaznika, premda se  nalazi u Ulici Franka Lisice u  samom centru Bibinja.
– Tog čovjeka sam slabo poznavao. Kako sam čuo, u Bibinje  je doselio prije godinu dana, a  živio je u kući ženina djeda,  nedaleko odavde. Koliko  znam, žena mu je radila u kafiću tu u centru i imaju dvoje  male djece. Nikada s njim u  životu nisam niti razgovarao pa  mi nije jasno zašto se objesio  baš tu u mom dvorištu – rekao je  Mladen Lisica, još vidno potresen i pod dojmom tragičnog  događaja, dodajući kako je ovo  za njega veliki šok s obzirom na  to da je nedavno imao smrtni  slučaj u obitelji.
– Prije tri mjeseca mi je od  srčanog udara umrla majka.  Otada sam živim u kući. Sinoć  sam izišao vani u dvorište iza  kuće po drva, a u povratku sam  u mraku vidio nekoga kako  sjedi tu na metalnoj bačvi uz  zid kuće. Prestrašio sam se.  Mislio sam da će me netko  napasti. Bilo mi je čudno i to  što je u dvorištu pas, a on nije  ni glasa pustio. Na trenutak  sam zastao, a onda sam se  malo približio. Vidio sam da je  u pitanju mlađa muška osoba i  da mu je malo nagnuta glava  na desnu stranu. Bacio sam  drva i povikao za autom koje je  u tom trenutku prolazilo cestom kraj kuće, ali on me nije  čuo pa sam potrčao prema kafiću, tu par kuća dalje – prisjećao se Mladen, dodajući da  su on i konobar potom iz kafića  nazvali policiju.
Na kućnoj adresi u kojoj je  pokojni Ivan Radaš živio sa suprugom Marinom i njihovo  dvoje malodobne djece, zatekli  smo Marininu baku koja je bila  na odlasku. Kratko je prokomentirala da je Ivan bio suprug  njezine najmlađe unuke te da  su im ustupili prizemlje kuće za  stanovanje prije nešto više od  godinu dana.
– Ivan je bio dobar dečko.  Radio je na građevini, a često je  mom mužu pomagao oko kuće  što god je trebalo. Ne znam što  se između njih dvoje događalo.  Primijetili smo da u posljednje  vrijeme on sve češće dolazi kasno kući i da puno pije. Oko toga  su se zakačili i na Badnjak. Čula  sam viku i galamu iz njihova  stana, ali unuka mi sutradan  ništa nije rekla. Uvijek je bila za  njega – kazala je Lisica, dodajući tek onako usput da joj je  suprug spomenuo kako mu se  unuka nedavno povjerila da će  ostaviti muža.
Ivan Radaš iza sebe je ostavio oproštajnu poruku. 
Suzana BANDIĆ
 
 
 — Slika
 Mladen Lisica pokazuje mjesto gdje je pronašao beživotno tijelo Ivana Radaša
Adam VIDAS