Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nekoliko zanimljivih planetarnih tranzita

09.01.2011. 23:00
Nekoliko zanimljivih planetarnih tranzita


Trenutačni tranziti, pogotovo ovi Jupitera i Urana se prema našem gradu dobro odnose, a ne bi trebao škoditi ni ulazak Jupitera u bika, budući je to znak u kojem je ovaj planet ushićen, a k tome će se ostvariti trigon s Plutonom u jarcu, što sve zajedno govori da se financijski gledano može očekivati dobra godina. Svakako bolja nego na razini države, a kako se većina fenomena odigrava ljeti, teško je odmah ne pomisliti na turizam


Godina koja je započela bogata je ne samo astronomskim spektaklima kao malo koja, nego i s nekoliko astroloških zanimljivosti. Jupiter će promijeniti čak tri znaka, Uran će se konačno stabilizirati u ovnu, a imat ćemo priliku proučavati prve početke boravka Neptuna u ribama u kojima će ostati petnaest godina.
 Prijelaz Jupitera iz riba u ovna, dogodit će se uskoro, točnije 22. siječnja te će ovaj planet, poznatiji i pod nadimkom “veliki dobrotvor” izaći iz svog noćnog domicila i prijeći u okolinu koja joj je neutralna. No, kako je Jupiter već tijekom prošle godine boravio u ovnu, kretanje kroz ovaj znak će sada biti dosta ubrzano pa će se tako već 4. lipnja naći u biku gdje će i ostati kojih godinu dana. Prolazak Jupitera preko mjesta gdje se nalazi natalno Sunce neke osobe uglavnom se smatra povoljnim, a mjesto gdje se nalazi Sunce lako je utvrditi jer je vezano uz datum rođenja. Trideset stupnjeva astrološkog znaka ravnomjerno je raspoređeno prema datumima u mjesecu. Jupiter tu ukazuje na povoljne i legalne prigode za uspjeh, sreću, gomilanje materijalnih dobara, optimizam, sportske uspjehe, diplome i povoljne sudske presude. Ženama povećava plodnost, osobito ako se kreće kroz petu kuću. Pomaže i debljanje što se danas više ne smatra tako sretnom okolnošću kao nekad.
Uran je već lani kraće vrijeme boravio u ovnu vrativši se, međutim, ponovno u ribe. S 12. ožujkom ući će u ovaj znak za idućih sedam godina. Zanimljivo je svakako primijetiti da se zadnji put nalazio u ovakvom položaju u vrijeme gospodarske krize 1928. do 1935., no i da je u tom razdoblju kriza i prevladana. Ove godine neće se maknuti daleko nego će se vrtiti najdalje do četvrtog stupnja ovna, što odgovara datumima od 21. do 24. ožujka. Mnogi ljudi rođeni u tom razdoblju mogli bi se naći usred velikih i pomalo iznenadnih promjena. Tendencije za odvajanje od obitelji ili nagla putovanja, osobito zrakoplovom, ali i hrabrost za nova, katkad i riskantna poduzeća. Preokreti situacija i planova, no kako će prolasku Urana, neposredno prethoditi spomenuti tranzit Jupitera, za vjerovati je da će većina ovih promjena biti povoljna po rođene u navedenom razdoblju.
Još veći vremenski razmak nas dijeli od posljednjeg boravka Neptuna u svom domicilnom znaku, ribama, gdje se zadnji put nalazio 1862. Ove će godine njegov boravak tamo biti doduše kratak, jer će ući 5. travnja, a izići 6. kolovoza no tu se pokazuju tendencije za razdoblje koje je pred nama. Ovo gibanje obuhvaća još manju skupinu ljudi, kako zbog toga što pokriva tek nekoliko dana na razmeđu vodenjaka i riba, tako i stoga što tranziti Neptuna mogu kod pojedinaca ponekad proći i nezapaženo. Ipak, onima rođenim od 18. do 21. veljače valja se čuvati pretjeranih sanjarija, fiksnih ideja, obmana i obmanjivača i raditi na jačanju volje i samopouzdanja. Mogu se javiti želje za pomoć drugima i humane poteze, ali i opća klonulost. Pomoći ima u iskorištavanju mogućih bogatih inspiracija koje se u ovakvom razdoblju mogu očekivati, pogotovo ako rođeni već imaju neke umjetničke talente. Drugi ih možda upravo otkriju.
Veliki i spori planeti, pogotovo Saturn, nisu skloni financijskom oporavku Hrvatske u ovoj godini, no gore spomenuti tranziti Jupitera mogli bi pomoći kreditiranju, posebice u prvoj polovici godine. Zablude i obmane na vanjskopolitičkom planu bi, međutim, u tom razdoblju pa i kroz dobar dio ljeta, mogle otežavati jasno sagledavanje naše situacije u odnosu na druge zemlje. Povoljne trendove će osjetiti proizvodnja traktora i specijaliziranih vagona; mogu se očekivati objave mnogih tajnih policijskih dokumenata, a vrlo vjerojatno i Registra branitelja. Inače je vrijeme dosta pogodno razotkrivanju, ponekad i neočekivanom, različitih skrivenih stvari. Posebno “veselo vrijeme” bi se moglo očekivati od druge polovice studenoga.
Neptun u ribama nije najsretnije položen za Zadar, iako je to pojava o kojoj će se nešto više moći reći tek narednih godina. Trenutačni tranziti, pogotovo ovi Jupitera i Urana se prema našem gradu dobro odnose, a ne bi trebao škoditi ni ulazak Jupitera u bika, budući je to znak u kojem je ovaj planet ushićen, a k tome će se ostvariti trigon s Plutonom u jarcu, što sve zajedno govori da se financijski gledano može očekivati dobra godina. Svakako bolja nego na razini države, a kako se većina fenomena odigrava ljeti, teško je odmah ne pomisliti na turizam. Sportski uspjesi zadarskih ekipa također ne bi trebali izostati.