Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gasi li Hrvatska svoje ratno zrakoplovstvo?

09.01.2012. 23:00
Gasi li Hrvatska svoje ratno zrakoplovstvo?


Ugasi li Hrvatska ratno zrakoplovstvo, zaštitu svoga zračnog prostora morat će prepustiti nekoj od susjednih zemalja članica NATO-a


Hrvatska je na pragu da ugasi svoje ratno zrakoplovstvo, a to je posljednjih dana potvrdio i saborski zastupnik HNS-a Jozo Radoš. U kratkoj izjavi za Zadarski list Radoš se odmah ogradio kako njegov stav nije i stav Vlade RH, no dodao je da bi u slučaju nabavke novih borbenih zrakoplova, RH  morala zanemariti ostale rodove Hrvatske vojske.
– Prije svega tu mislim na mornaričku komponentu od koje, po mom mišljenju ne bismo trebali odustati, ako se deklariramo kao pomorska zemlja. Nabavka novih borbenih zrakoplova za HRZ proizvela bi u nekoliko sljedećih godina proračunsku stavku od 300-tinjak milijuna kuna. To je novac koji država u ovom trenutku nema. Po meni, taj novac ne bi bilo dobro utrošiti u nabavku novih zrakoplova, rekao je između ostaloga nekadašnji ministar obrane u koalicijskoj vladi Ivice Račana.
Radoševa izjava tim je “jača” jer dolazi iz redova strateškog partnera SDP-a koji drži resor obrane. Nadalje, HNS-ov saborski zastupnik, biran u 9. izbornoj jedinici, iskazao je želju za zastupničkim mjestom u Europskom parlamentu gdje bi se u nekom od EU odbora, nastavio baviti pitanjima obrane. Za ilustraciju, spomenutih 300 milijuna kuna odgovara, po nekim medijskim izvorima, kumulativnoj cijeni održavanje skijaške predstave “Snježna kraljica na Sljemenu”, iako se službeno spominju iznosi od četiri do pet milijuna kuna. Iako nije specificirao, Radoš je najvjerojatnije mislio na trošak investicije, nabavke, bilo da se radi o kreditu ili “leasingu”. Djelomično to potvrđuju projekcije proračuna MORH-a za 2012. i 2013.
One govore o smanjenju sa 4.969.836.217 kuna u 2011. na 4.760.713.007 kuna za ovu i 4.516.268.080 kuna za 2013. To i nije neka novost je se smanjenje odnosi na odluku o daljnjem smanjenju Oružanih snaga RH. Ugasi li Hrvatska ratno zrakoplovstvo, zaštitu svoga zračnog prostora morat će prepustiti nekoj od susjednih zemalja, članica NATO-a. Ako se uzme primjer Slovenije, takva se zaštita na godišnjoj razini plaća 70-ak milijuna eura.