Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Parada” Srđana Dragojevića u programu 62. Berlinala

09.01.2012. 23:00
“Parada” Srđana Dragojevića u programu 62. Berlinala


“Parada” je uvrštena u program Panorama 62. Berlinala kao jedan od prvih 20 naslova u tom programu, odabranih među nekoliko tisuća prijavljenih filmova


Dugometražni igrani film “Parada” redatelja i scenarista Srđana Dragojevića, koji tematizira gay problematiku, uvršten je u službeni program ovogodišnjeg 62. međunarodnog filmskog festivala Berlinale koji se održava od 9. do 19. veljače u Berlinu, objavljeno je na službenim stranicama toga filmskog festivala, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
Film je nastao u koprodukciji četiriju zemalja – Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. “Parada” je uvrštena u program Panorama 62. Berlinala kao jedan od prvih 20 naslova u tom programu, odabranih među nekoliko tisuća prijavljenih filmova. Predviđa se da će tri programske sekcije tog programa – Glavna sekcija, Panorama Dokumenta i Panorama Special, obuhvatiti ukupno pedeset naslova. “‘Parada’ se tako našla u društvu novih dugometražnih filmova poznatih svjetskih redatelja kao što su Hou Hsiao-Hsien, Volker Schlöndorff, Cao Hamburger, Pen-ek Ratanaruang i Teona Strugar Mitevska”, stoji u HAVC-ovom priopćenju.
Film “Parada” tijekom studenog i prosinca u Srbiji je pogledalo 300 tisuća gledatelja u šest tjedana kinodistribucije, dok ga je u Hrvatskoj u dva tjedna prikazivanja vidjelo 28 tisuća gledatelja. Uslijedila su projekcije u kinima Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.
Režiju i scenarij priče o srpskom macho muškarcu i ratnom veteranu Limunu (Nikola Kojo) koji, da bi se udvorio zaručnici Biserki (Hristina Popović), pristaje osiguravati gay pride, potpisuje Srđan Dragojević.
Panorama je program Berlinala posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam nagrada, od kojih su najznačajnije Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 tisuća posjetitelja Berlinala, te nagrada Teddy, najznačajnija svjetska nagrada za filmove koji se bave queer i LGBT pitanjima.