Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pola milijuna kuna za obnovu bedema

09.01.2012. 23:00
Pola milijuna kuna za obnovu bedema


Budući da je grad Nin neprocjenjivo vrijedan spomenik kulture, za arheološko-istraživačke radove, obnovu Višeslavova trga i spomenika Grgura Ninskog, obnovu obrambenih bedema, konzervaciju i zaštitu rimskog hrama, popločavanje Donjeg kamenog mosta i ulica u gradskoj povijesnoj jezgri usmjerit će se 550.000 kuna


U okviru javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i sportu na području grada Nina u 2012. godini predviđeno je u gradskoj blagajni 1,9 milijuna kuna. Na taj će način gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom u ovoj godini nastaviti brigu oko zaštite neprocjenjivo vrijedne spomeničke baštine, pomoći siromašnima te poticati sport.
Kazališna događanja
Obuhvaćena je obnova spomenika kulture, kazališna, likovna, glazbena i festivalska aktivnost te pomoć udruženjima građana i društvenim organizacijama koje u svom programu naročito njeguju slične aktivnosti. Pružat će se pomoć zbog zaštite životnog standarda i zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba te promicati sport s posebnim naglaskom na kvalitetu, masovnost i rad s mladima.
Kazališna događanja za koja se planira odvojiti 70.000 kuna ogledat će se kroz desetak različitih kazališnih predstava za odrasle i djecu. One će se osim u dvorani Doma kulture uprizoriti na otvorenoj ljetnoj pozornici koja će kao i prethodnih godina biti postavljena neposredno uz crkvicu sv. Križa. Aktivnosti Matice hrvatske Nin poduprijet će sa 10.000 kuna. Planira se i nekoliko koncerata klasične glazbe i klapskog pjevanja za što će se izdvojiti 70.000 kuna. Za organizaciju izložbi izdvojit će se 10.000 kuna. Na ime maškara, karnevala i turističkih fešti izdvojit će se 50.000 kuna, a za rad i djelovanje KUD-a Branimir te sve poznatije muške klape Condura usmjerit će se 100.000 kuna, dok će na račun zatonskog KUD-a Kuntrada biti uplaćeno 35.000 kuna.
Budući da je grad Nin neprocjenjivo vrijedan spomenik kulture, za arheološko-istraživačke radove, obnovu Višeslavova trga i spomenika Grgura Ninskog, obnovu obrambenih bedema, konzervaciju i zaštitu rimskog hrama, popločavanje Donjeg kamenog mosta i ulica u gradskoj povijesnoj jezgri usmjerit će se 550.000 kuna.
Tu su još i aktivnosti koje će pratiti proslavu Dana grada Nina 7. lipnja.
Što se tiče socijalne skrbi i pružanja pomoći zbog zaštite životnog standarda i zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba na prostoru Nina, kao i pružanja pomoći udruženjima građana i društvenim organizacijama koje u svom programu naročito njeguju slične aktivnosti planira se izdvojiti ukupno 835.450 kuna. Tako je najviše novca, 473.450 kuna, planirano izdvojiti za program Pomoć u kući.
Grgurijada
Tekuće donacije vjerskim zajednicama iznosit će 50.000 kuna i one se prije svega odnose na početak gradnje sakralnih objekata u Ninskim Stanovima i Grbama. Za studentske i učeničke stipendije usmjerit će se 79.000 kuna. Za pronatalitetnu politiku usmjerit će se 40.000 kuna, a sredstva će se podijeliti u vidu pomoći za novorođenčad te majkama za rodiljne naknade. Na prehranu siromašnih i potrebitih dat će se 65.000 kuna, za program osoba s invaliditetom 15.000 kuna. Toliko će dobiti i Aktiv DDK Nin, a udruženje građana 17.000 kuna. Za manifestaciju “Božić za djecu u Gradu Ninu” te OŠ Petar Zoranić Nin osigurano je po 14.000 kuna.
Kada je u pitanju sport, onda će se najviše, 15.000 kuna, usmjeriti za manifestaciju “Grgurijada-Ninsko sportsko lito”. Po 10.000 kuna uplatit će se na račune boćarskih klubova Grgur Ninski iz Nina, Poljica Brig iz istoimenog mjesta, kao i za MNK Aenona iz Nina te MNK Poljica Brig. Košarkaškom klubu Grgur iz Nina dat će se 6.000 kuna. Za  biciklijadu pod nazivom “Od Branimira do Branimira” izdvojit će se 5.000 kuna, malonogometni turnir “Nediljko Peša” u Zatonu 5.000 kuna te 10.000 kuna malonogometnom turniru “Kup Nina 2012.”.
Nadarene sportaše poduprijet će se sa 5.000 kuna, za sportske dane u povodu Dana grada osigurat će se 3.000 kuna te još toliko za polumaraton Zadar-Nin. Dječja olimpijada, sportsko-rekreativne aktivnosti građana, kao i slične aktivnosti učenika potpomoći će se sa 10.000 proračunskih kuna.