Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarska policija zabilježila svega desetak prijava lažnih branitelja

Autor: Siniša Klarica

09.01.2013. 23:00
Zadarska policija zabilježila svega desetak prijava lažnih branitelja


Očekivanja da će registar sam po sebi odvojiti lažne od pravih branitelja na ovaj su način hendikepirana jer je očito da nema političkog konsenzusa, a što je važnije, niti volje samih branitelja da među sobom prokažu one koji ne zaslužuju nositi to časno ime


Sudeći po broju prijava, objava Registra hrvatskih branitelja nije proizvela poplavu prijava lažnih branitelja. Policijska uprava zadarska bilježi svega desetak prijava, od čega je prošlog tjedna prispjelo njih pet. Navode koji upućuju da je netko lažni branitelji policija provjerava tako da najprije izuzima dokumentaciju na temelju koje je netko ostvario status hrvatskog branitelja. Kako je to predmet istrage, detalji za sad ne mogu biti poznati javnosti, ali će se rezultati istrage proslijediti Državnom odvjetništvu koje će u konačnici odlučiti o poduzimanju kaznenih prijava.
Zaprimljeni e-mailovi nisu istovremeno i prijave
Već prvog dana nakon objave Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ministarstvo branitelja RH zaprimilo je više od 10.000 e-mailova, što je već samo po sebi vrlo značajna brojka. Na temelju tog podatka očekivalo se da će dobar dio tih e-mailova sadržavati prijave protiv onih koji su se našli u registru, a da tamo ne pripadaju.
– Bitno je napomenuti da nisu svi zaprimljeni e-mailovi istovremeno i prijave. Velik broj zaprimljenih e-mailova su riječi podrške ili kritike na račun objave Registra, ali i primjedbe na eventualne nepravilnosti u ratnim tijekovima pojedinih branitelja, rekao nam je tajnik kabineta ministra Bojan Glavašević.
Njegova posljednja rečenica posebice je zanimljiva budući da Registar, za razliku od onog, uvjetno rečeno, “hakiranog” koji se na internetu pojavio prije godinu dana, ne pokazuje pripadnost postrojbi, pa je vrlo teško i osnovano posumnjati na možebitnog lažnog branitelja, a da se ne zna njegov ratni put. Neki podaci u aktualnom registru ne slažu se s onima u hakiranom, koji su i proizveli neke sumnje i kontroverze, osobito kod onih koji su sudjelovanje u Domovinskom ratu kasnije isticali u političkoj karijeri. Tako je kod jedne zadarske političarke u starom registru ustanovljeno da je bila branitelj 1996. u postrojbi koja se zove MORH. U novom registru spominje se samo njeno sudjelovanje u borbenom sektoru u okviru MORH-a, ali ne otkada do kada. Podsjetimo se, prva inačica registra hrvatskih branitelja koja se našla na internetu sadržavala je taj podatak, pa je time bila i izvanredan obavještajni podatak. Na drugu stranu, pripadnost točno određenoj postrojbi, prvi je preduvjet za ukazivanje na moguće manipulacije oko statusa hrvatskih branitelja, a koje svak može provjeriti. No u toj “bačvi” bili su i oni koji su u ratu sudjelovali u tzv. “black-ops” operacijama koje nužno nisu bile vezane za ratni zločin, već za ratna djelovanja koja dugo neće smjeti izići pred javnost.
U HVIDR-i Zadar nije bilo prijava
Zato je u aktualnoj inačici samo spomenut broj dana provedenih u ratu. Za javnu objavu svog ratnog puta, svaki branitelj mora dati posebnu suglasnost kao što su to učinili ministri branitelja, vojske i policije. Time je aktualna vlast ne samo otupila prozivke oporbe za čijeg mandata je i “isplivao” hakirani registar, zadovoljivši i temeljne postavke tajnosti sudjelovanja u ratu koje primjenjuje svaka država. Tako se otupljuje i oštrica onima koji su htjeli zatrpati ministartsvo i policiju prijavama protiv lažnih branitelja.
– Kod nas u HVIDR-i Zadar nije bilo prijava protiv lažnih branitelja. No mi smo kao udruga invalida Domovinskog rata, vrlo specifični. Da bi postao član HVIDR-e, svaki branitelj mora to opravdati dokumentacijom u kojoj se jasno vidi oboljenje i ranjavanje, pa to umnogome otežava lažno predstavljanje. U drugim udrugama dovoljno je donijeti potvrdu o sudjelovanju u ratu s vojnog odsjeka, rekao je dopredsjednik HVIDR-e Zadar Klaudio Vidaić dodavši da bi u suprotnom, svaki pokušaj lažnog prijavljivanja bio proslijeđen ministarstvu i policiji.
Na drugu stranu, prijave koje je Ministarstvo branitelja zaprimilo, bilo u elektroničkoj formi, bilo u klasičnom u obliku, dakle pismima, su često anonimnog karaktera i detalje o takvim prijavama, pa i brojkama, kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja, nisu u mogućnosti otkrivati. Stoga sve te prijave nisu selektirane po regijama ili bilo kakvim sličnim kriterijima, ali se redom obrađuju i prosljeđuju na adrese nadležnih institucija.
Očekivanja da će registar sam po sebi odvojiti lažne od pravih branitelja na ovaj su način hendikepirana, jer je očito da nema političkog konsenzusa, a što je važnije, niti volje samih branitelja da među sobom prokažu one koji ne zaslužuju nositi to časno ime.