Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dobrić pucao Ivkoviću dvaput u leđa jer je bio Hrvat

09.01.2014. 23:00
Dobrić pucao Ivkoviću dvaput u leđa jer je bio Hrvat


 Zbog teškog ubojstva Zvonka Ivkovića još davne 1992. godine u Dugopoljcima kraj Benkovca jučer je u ponovljenom postupku zapčelo suđenje Petru Dobriću, ali u odsutnosti.
Predsjednik sudskog vijeća Marijan Bitanga istaknuo je kako Županijski sud u Zadru nije uspio ući u trag Dobriću. Naveo je da na području Hrvatske nigdje nije evidentiran te da je stigao i odgovor od nadležnih tijela u Srbiji u kojem stoji da ni oni nemaju nikakav podatak o Dobriću, ni u evidenciji živih, a ni mrtvih. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti nije imao nikakvih primjedbi niti prijedloga pa je pročitana optužnica prema kojoj ga Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tereti da je 23. studenog 1992. godine oko 14.30 sati u Dobropoljcima, dok je Ivković traktorom orao njivu na predjelu Međine, s leđa u njega ispalio dva hica iz vatrenog oružja i teško ga ranio. Nesretni Ivković je s teškim ozljedama prsnog koša prevezen u bolnicu u Kninu gdje je dva dana kasnije iskrvario. Dobrić je u Ivkovića pucao samo zato što je bio hrvatske nacionalnosti.
Na jučerašnju raspravu kao svjedok bio je pozvan otac pokojnog Zvonka, Luka Ivković, no sudu se poziv vratio uz naznaku da je on u međuvremenu preminuo. Rasprava je odgođena, a na sljedeću će biti pozvano petero svjedoka koji su u prvotnom postupku već davali svoje iskaze. Riječ je o Špiri Kužetu, Sveti Šaponji, Janku Dobriću i Todi Ergiću, a kao peti svjedok saslušat će se Ruža Ivković, supruga ubijenog Zvonka, koja je ujedno i oštećenica u ovom postupku.