Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puntamičani spremni, Bokanjani imaju “bolesnu” ideju, ali malo vremena

09.01.2017. 23:00
Puntamičani spremni, Bokanjani imaju “bolesnu” ideju, ali malo vremena


Nakon Nove godine dvije veće, tradicionalne manifestacije na području grada su svakako Tuna, Sushi & Wine Festival koji bi se trebao ove godine održati od 1. do 5. veljače i naravno, Festival vjenčanja početkom ožujka no, u međuvremenu krajem veljače na redu je i Zadarski karneval.
Turistička zajednica Grada Zadra već je na svojim stranicama objavila program i pozivni natječaj za sve mašakarane skupine koji će prodefilirati zadarskom Kalelargom posljednjeg dana trajanja Karnevala, a tu je i nezaobilazni Dječji karnevalić.
I dok se neki još premišljaju – sudjelovati ili ne, ili možda tek sada počinju pripremati svoje maske, oni koji doista njeguju tradiciju karnevala i po tome su nadaleko poznati u cijelom zadarskom kraju, a i šire jer su i članovi Hrvatske udruge karnevalista kao Karnevalska udruga, jest Društvo prijatelja Puntamike. Oni se gotovo cijelu godinu pripremaju za maškare, a posebno intenzivno već, posljednja dva mjeseca.
– Mi smo svoju masku odavno odabarali i pripremamo je pomalo, svake godine od karnevala do karnevala. Pripreme su se sada posljednja dva mjeseca intenzivirale i sastajemo se redovito i obavezno svake srijede. Uvijek, svake godine se iznova jako veselimo maškarama, a kako smo u Udruzi karnevalista dobivamo pozive sa svih strana da sudjelujemo u karnevalskim povorkama i mašakarama, općenito. I ove smo godine dobili poziv iz Zagreba, Makarske, Vira, Velike Gorice, Kaštela… otkrila je jedna od najpoznatijih Puntamiški Bruna Supičić iz Društva prijatelja Puntamike.
Osim Puntamičana, Zadrani kad su maškare u pitanju, s nestrpljenjem očekuju i Bokanjane i njihovu Kulturno-umjetničku udrugu Bleke i Konji jer njihove su maske godinama do sada, uvijek bile najveće iznenađenje o kojem se danima i nakon Karnevala, pričalo i komentiralo.
– Što se tiče Zadarskog karnevala, ove godine imamo “bolesnu” ideju. Sve imamo razrađeno i sve je na papiru. Ali, hoćemo li sudjelovati još nismo sigurni jer ne znamo hoćemo li stići ideju i realizirati do Karnevala. Bili smo jako aktivni posljednjih mjeseci, a dodatno, cijela priča kao i uvijek ovisi i o financijama – otkrio je najpoznatiji među njima – Enio Meštrović.