Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Znam da je moj učinak uvijek pod povećalom

Autor: Šime Ćurko

09.02.2009. 23:00
Znam da je moj učinak uvijek pod povećalom

Foto: Vedran SITNICA



Jesenas nisam briljirao, imao sam problema s ozljedom, dosta utakmica nisam ni igrao, no i ostali nisu bili na očekivanoj razini – kaže Župan


Kad je Dragan Župan pravi i Zadar je pravi. Tvrdnja je to koji su mnogi zadarski navijači spremni potpisati. Jesenas Župan nije bio pravi, po toj logici i Zadar je podbacio. No, u momčadskom sportu jedan igrač ne čini razliku.
– Vidio sam više put i u vašim tekstovima tu primjedbu o mojoj igri. Nisam bio pravi prošle jesni, to je istina, ali ni ostali nisu bili pravi, zar ne? Da su drugi igrali dobro, a samo ja loše, Zadar sigurno ne bi bio na posljednjem mjestu. Ne znam zašto bi samo moje mjesto u prvih 11 bilo upitno jer u momčadi imamo dovoljno igrača zbog kojih nikome nije zagarantirano da će igrati u početnoj jedanaestorici – imao je Župan potrebe iznijeti što mu je na duši. Nakon što je u jesen 2007. naviknuo zadarsku publiku na svoje bravure i u kombinaciji s Tomasovom i Terkešom rušio protivničke obrane očekivanja navijača od Župana su znatno porasala. Ta očekivanja, međutim, jesenas nije ispunio.
Nema sredine
– Znam da igram na mjestu u momčadi na kojem se ne mogu sakriti. Ili sam dobar ili loš, moj činak rijetko se ocjenjuje srednjom ocjenom. Ali i ja, kao i ostali suigrači, najviše ovisim o momčadi. Jesenas nisam briljirao, imao sam problema s ozljedom, dosta utakmica nisam ni igrao, no i ostali nisu bili na očekivanoj razini.
Kakva su prognoze za proljetnu polusezonu?
– Najvažnije je da sam zdrav i da su problemi s koljenom prošlost. Rekao sam prije mjesec i pol dana da se od mene mogu očekivati prave stvari uz uvjet da pripreme odradim kako treba. Zdrav sam, redovno treniram, igram utakmice i zadovoljan sam. Odlično se osjećam još od Dvoranskog prvenstva. Drugo mjesto koje smo tamo osvojili donijelo nam je dobru atmosferu koju smo prenijeli na pripreme.
U prvom mandatu Dalibora Zebića prometnutli ste se u jednog od lidera momčadi. Za pretpostaviti je da ste zadovoljni Zebićevim povratkom na klupu?
– Zadovoljan sam, Zebićev povratak je bio pravi potez i to ćemo pokazati u nastavku sezone. Zebić, Zvonimir Jurić i Tomislav Rogić su mi vratili samopouzdanje i osjećaj da mogu dobro odigrati.
Trener ima veliko povjerenje u vas, dopustio vam je izvođenje svih prekida.
– Zebić od mene to traži i rado ću prihvatiti tu obvezu.
U veznoj liniji za očekivati je da će te protiv Cibalije Jakov Surać, Marin Ljubičić i vi imati prednost za prvu jedanaestoricu.
– Ne znam hoće li tako biti, ali znam da se od mene očekuje jednako kvalitena igra i prema naprijed i prema natrag. Ipak, moja primarna zadaća su asistencije napadačima i ne bježim od te odgovornosti.
Optimizam s pokrićem
Realizacija Zadra ne pripremnim utakmicama pokazala se problematičnom.
– Zadar neće imati problema s realizacijom. Želimir Terkeš i Edin Šaranović su jedan od najboljih napadačkih dvojala u ligui. O Terkešu znamo sve i kad mu krene nitko ga neće zaustaviti. Šaranović je takođet kvalitetan napadač i njih dvojica će se dobro slagati. Naravno, trebat će im suradnja i vezne linije.
Treba im zapravo prava Županova lopta.
– Da, ali ne samo moja lopta, Nekad će im ona doći od Suraća, nekad od Ljubičića, nekad s bočnih strana. Nužno je da i u napadi i u obrani budemo momčad, onda neće biti probelma ako netko od pojedinaca i zakaže jer će ostali to nadoknaditi.
Kod igrača i trenera može se osjetiti silan optimizam, premda pozicija Zadra na ljestvici nije obečavajuća.
– To je optimizam s pokrićem. Momčad koju imamo na okupu daje nam za pravo vjerovati u to da ćemo na kraju ostati u ligi. Bit će to naša odlično proljeće, očekujem seriju dobrih rezultata u kojoj nas nitko neće zaustaviti.


 CIBALIA JE KLJUČNA




Imenica Cibalia provlači se Stanovima od kada je završila jesenska polusezona. Utakmicu s Vinkovčanima 22. veljače na Stanovima mnogi vide ključnom za zadarske ambicije u nastavku sezone.
– Osjećam veliko psihološko opterećenje zbog te utakmice i jedva čekam da sve to prođe. Imat ćemo i nakon Cibalije puno važnih utakmica, ali ta s Vinkovčanima je klasični biti ili ne biti. Moramo ih pobijediti jer u suprotnom naše će šanse za ostanak u ligi biti značajno umanjene.


 MOGU IZDRŽATI 150 MINUTA


Kakva je vaša fizička pripremljenost?
– Vjerojatno aludirate na primjedbe da mogu izdržati 60 minuita i da onda padam u kondicijskom dijelu. Na proljeće ću pokazati da mogu ne samo 90, nego ako treba i 150 minuta odigrati u istom ritmu.