Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nedostaje mladih profesora matematike i fizike

Autor: Anamarija Bilan

09.02.2010. 23:00
Nedostaje mladih profesora matematike i fizike


Danas na tržištu rada nema profesora matematike i fizike i pitanje je koga zaposliti ako stari profesori odu u mirovinu. Nitko ne želi studirati za ova zvanja jer su studiji teški, a plaće nisu visoke, objasnio je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole u Zadru


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dopisom je poručilo svim zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u Hrvatskoj da nema namjeru plaćati naknadu za bolovanje zaposlenicima starijim od 65 godina te s više od 15 godina radnog staža.
– Kad profesor napuni 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža ispunjava uvjete za odlazak u mirovinu. No, ako postoji interes škole i profesora da on i dalje radi, ravnatelj škole mora napisati Ministarstvu dopis u kojem objašnjava razloge zašto bi bilo dobro da profesor i dalje ostane na radnom mjestu. Naime, najčešće se to radi u situaciji kad profesor tijekom školske godine ispuni uvjete za odlazak u mirovinu, pa ravnatelj od Ministarstva može zatražiti odobrenje da profesor odradi tu školsku godinu do kraja, objasnio je Rade Šimićević, ravnatelj Gimnazije Vladimir Nazor. Šimičević dodaje da većina ravnatelja traži da se profesoru omogući da dovrši školsku godinu i to kako se ne bi prekidao kontinuitet rada s učenicima. U slučaju da bi, pak, profesor nastavio raditi bez dopuštenja Ministarstva i ako bi tad otišao na bolovanje, vrijeme koje profesor provede na bolovanju morala bi platiti škola.
Šimičević je istaknuo da do problema dolazi i ako u nekoj školi radi profesor star 66 ili 67 godina, a na Zavodu za zapošljavanje čekaju mladi ljudi, što bi se ovom odlukom trebalo regulirati.
 – U našoj školi imamo jednog profesora koji za par mjeseci puni 65 godina života i ja sam već poslao dopis Ministarstvu u kojem tražim da mu omoguće da odradi školsku godinu do kraja, zaključio je Šimičević.
Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole, u načelu se slaže s dopisom koji je Ministarstvo uputilo školama, jer se znalo događati da su ravnatelji držali profesore zaposlene koliko god su to mogli, a na Zavodu za zapošljavanje je bilo mnogo mladih nezaposlenih. No, ističe, do problema dolazi u situacijama kad u mirovinu mora otići profesor koji predaje neki deficitarni predmet kao što je fizika, matematika i računarstvo.
 – Danas na tržištu rada nema profesora matematike i fizike i pitanje je koga zaposliti ako stari profesori odu u mirovinu. Nitko ne želi studirati za ova zvanja jer su studiji teški, a plaće nisu visoke i sad smo u velikim problemima jer ne možemo nikoga zaposliti, a stari profesori moraju otići u mirovinu. Osim toga, problemi se javljaju i u stručnim školama jer, primjerice, ja ne mogu naći kvalitetnog kapetana, objasnio je Perković.
I on je prošle godine imao slučaj kad je profesor ispunio uvjete za odlazak u mirovinu pa je ravnatelj Perković tražio suglasnost Ministarstva da profesor privede školsku godinu kraju i oprosti se od učenika.