Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obrovac poništio ugovor s tvrtkom “miljenicom”

Autor: Ante Vidović

09.02.2010. 23:00
Obrovac poništio ugovor s tvrtkom “miljenicom”

Foto: Adam VIDAS



Kupoprodajni ugovor o prodaji 5.808 metara četvornih u Mekoj Dragi u vlasništvu Grada Obrovca između Grada i tvrtke Izgradnja Obrovac d.o.o. bit će raskinut, odlučeno je to na današnjoj sjednici gradskog vijeća Obrovca. Odluku su donijeli vijećnici vlasti koji su time jednim dijelom ostvarili zahtjev oporbe koja je tražila raskidanje svih ugovora između Grada i dotične tvrtke koja je često na obrovačkim vijećima prozivanom «miljenicom» Grada od strane oporbe.
– Grad Obrovac i tvrtka Izgradnja Obrovac d.o.o. potpisali su tri ugovora o prodaju zemljišta u vlasništvu grada u kolovozu i srpnju 2007. godine. Ugovori su sklopljeni na takav način da je sve učinjeno da se zaštiti kupac. Ugovori koji su potpisali Ante Župan kao Gradonačelnik i Ivan Kozar kao kupac suprotni su onom što je pisalo u natječajnoj dokumentaciji u kojoj nije bilo govora o tome da će prodavatelj preuzeti troškove izrade DPU i time pogodovati kupcu u odnosu na druge. Vrlo brzo nakon prodaje zemljište u Mekoj Dragi ono je prostornim planom pretvoreno u stambenu zonu, rekao je vijećnik DPS-a Branislav Švonja.
Oporbeni vijećnici problem vide u tome što neki ugovori nisu naplaćeni, a i upitne su im prodajne cijene kvadratnog metra na atraktivnom prostoru. Nezadovoljstvo je izazvala i činjenica što su tek na današnjoj sjednici isplivali podaci o dva aneksa kojima je omogućeno produljenje ugovora. Riječ je o dva aneksa temeljem kojih je Grad dobio dodatno vrijeme za izradu potrebnih DPU koji bi investitoru omogućilo knjiženje. Podsjetimo oporba je više puta tražila da im se dostave sve relevantne informacije o cijelom slučaju.
– Grad nije prenamijenio poljoprivredno zemljište u građevinsko i na taj način se ponio kao kriminalni špekulant jer se radi o zemljištu koje je i 1991. godine bilo građevinsko. Što se tiče cijene od 400 kuna po metru četvornom kod kupoprodajnog ugovora o prodaji 5.808. metara četvornih u Mekoj Dragi nju je utvrdio vještak, kao i u ostalim ugovorima. Mi smo našim ljudima koji su uzurpirali zemlju na tom prostoru ponudili da kupe zemlju po toj cijeni i oni su rekli da je cijena prevelika, a kada Grad prodaje zemlju jednom poduzetniku diže se galama kako se radi o rasprodaji, rekao je gradonačelnik Ante Župan i nastavio:
– Grad je 13. siječnja dobio pismo od tvrtke Izgradnja Obrovac koja predlaže raskid ugovora te kako neće čak ni tražiti kamatu na jamčevinu. Njima kao poduzetnicima ne odgovara klima koja se stvorila oko cijelog slučaja kao ni uplitanje policije u cijelu priču što je bilo nužno nakon slanja određenih anonimnih pisma na adresu Grada Obrovca.
Nakon toga Švonja je ustvrdio kako su u oporbi zadovoljni što je njihov pritisak doveo do raskida jednog ugovora i dodao kako će pripremiti tužbu za potpisnike preostalih ugovora.
Na sjednici nije usvojen prijedlog oporbe o poništenju odluke o raspisivanju javnog natječaja za prodaju nekretnina u gradskom vlasništvu, kao ni prijedlog da se u povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja Grada Obrovca imenuje jedan predstavnik oporbe. Povjerenstvo čine gradonačelnik Ante Župan, dogradonačelnik Stanko Mijić i predsjednik GV Grga Šoša. Na sjednici je usvojen prijedlog da se gradonačelnik Anti Županu da na korištenje stan u Obrovcu na adresi Ulica Ante Starčevića 18.


 ŠVONJA: GRAD OŠTEĆEN ZA 50 MILIJUNA


Vijećnik DPS-a Branislav Švonja aktualizirao je prodaju 550.000 metara četvornih zemljišta u vlasništvu Grada Obrovcu u Zatonu President grupi u kolovozu 2007. godine.
Švonja je ustvrdio kako je zemlja prodana u bescjenje te je Grad Obrovac oštećen za 50 milijuna kuna i postavio pitanju gradonačelniku Anti Županu jeli spreman podnijeti ostavku zbog toga.




 MIJIĆ NE MOŽE GOVORITI BEZ OVLAŠTENJA ŽUPANA


Marijanu Pjetraj zanimalo je tko je povjerenik povjerenstva za prodaju nekretnina. Kako odgovor nije mogla dobiti od gradonačelnika Ante Župana tražila ga je od dogradonačelnika SDSS-ovca Stanka Mijića. I s te strane je ostala bez tražene informacije jer se umiješao Ante Župan i ustvrdio kako Mijić ne može govoriti ako ga on ne ovlasti.


 U VIJEĆNICI NA NOŽ, U KAFIĆU NA KAVI


Iako se vijećnici vlasti i oporbe ne štede te se međusobno beskompromisno napadaju na sjednicama gradskog vijeća, sukob odmah prestaje po završetku sjednice. Tako su i ovoga puta u kratkoj pauzi i jedni i drugi zajedno otišli u kafić kako bi uz cigaretu i kavu brzinski izmijenili friške dojmove iz užarene vijećnice.