Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Klijentima banke digao s računa 1,8 milijuna kuna

09.02.2011. 23:00
Klijentima banke digao s računa 1,8 milijuna kuna


Višemjesečnom policijskom istragom utvrđeno je da je bankar tijekom dvije godine u više navrata s deviznih i kunskih računa pravnih i fizičkih osoba podigao ukupno 1,8 milijuna kuna koje je potom uplaćivao na svoj račun


Nakon što se početkom prošle godine nekoliko klijenata Imex banke u Zadru požalilo da im nedostaje novac s računa, interna kontrola te banke i policija proveli su istragu koja je rezultirala šokantnim otkrićem. Naime, njihove je račune za ukupan iznos od 1,8 milijuna kuna “olakšao” Denis Ivanac (39), tadašnji direktor poslovnice Imex banke u Zadru.
Višemjesečnom istragom kojom je korak po korak razmotavano klupko prijevara policija je došla do broja od 15-ak prevarenih osoba kojima je Ivanac tijekom dvije godine praznio račune. Utvrđeno je da je, kao direktor poslovnice, ali i osobni bankar, svojim klijentima tijekom tog vremena u više navrata s deviznih i kunskih računa podizao novac koji je potom uplaćivao na svoj račun, a među njima se našla i njegova bivša kolegica, poznata zadarska bankarka, koja se među prvima i požalila upravi banke na stanje svog oročenog računa.
– Svaka prijevara učinjena je na drugačiji način i ja zaista ne bih željela to komentirati – rekla nam je prevarena bankarka koja je željela ostati anonimna, a koju je, upravo kao i ostale prevarene klijente, banka obeštetila. Neslužbeno doznajemo kako je u njenom slučaju riječ o iznosu oko pola milijuna kuna, a navodno je za isti iznos bio oštećen i jedan splitski poduzetnik.  
Što je tijekom dvije godine radila interna kontrola u toj banci i kolika je njihova suodgovornost za nastalu štetu s obzirom da je Ivanac račune nesmetano “sušio” tijekom 24 mjeseca, iz uprave banke koja je svog direktora poslovnice prijavila policiji, nisu željeli komentirati.
– Sve podatke s kojima smo raspolagali predali smo policiji – rekli su iz banke napomenuvši kako ne žele komentirati ovaj slučaj dok nadležni ne obave svoj posao.
A svoj dio posla policajci Odjela kriminalističke policije PU zadarske dovršili su jučer nakon čega su protiv Denisa Ivanca podnijeli kaznenu prijavu.
– Utvrđeno je da je 39-godišnjak, kao direktor poslovnice jedne banke sa sjedištem u Splitu, u više navrata tijekom protekle dvije godine s deviznih i kunskih računa pravnih i fizičkih osoba, podizao novac, koji je uplaćivao na svoj račun. Na taj način prisvojio je oko 1,8 milijun kuna – izvijestio je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije koja je protiv Ivanca nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja podnijela kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti. Tajnom, međutim i dalje ostaje što je Ivanca nagnalo na ovo nedjelo te za što je koristio ukradeni novac s obzirom da nije promijenio životne navike niti je novac uložio u nešto što bi bilo primjetno.


 RANIJI GRIJESI OSUMNJIČENOG BANKARA




Kao zaposlenik Dalmatinske banke Denis Ivanac je krajem 90-ih godina s još 10-ak kolega bio osumnjičen za malverzacije vezane uz tečaj japanske valute jen nakon čega su svi otpušteni iz te banke.


 BANKAR I POLITIČAR


Ime Denisa Ivanca zadarskoj je javnosti poznato još od 2002. godine kada je kao mladi političar na čelu HIP-a sklopio dogovor s mjesnim HDZ-om te im tako osigurao brojčanu prevagu i omogućio pobjedu u općini Ražanac.