ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Meditacijom do smirenih i viših stanja svijesti

09.02.2011. 23:00
Meditacijom do smirenih i viših stanja svijesti


Zoran Krneta meditacijom se počeo baviti prije 25 godina dolaskom u kontakt s učenjem Maharishi Mahesh Yogija – jogija s diplomom fizike koji je metafizičke koncepte i prakse Istoka preveo na moderan jezik znanosti. Ubrzo postaje učitelj i aktivist njegove međunarodne organizacije unutar koje organizira i vodi razne projekte


Danas u 18 sati Zoran Krneta, učitelj meditacije i joge, održat će u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predavanje «Tradicionalna transcendentalna meditacija i Patanđalijeve joga sutre». Krneta se s meditacijom počeo baviti prije 25 godina dolaskom u kontakt s učenjem Maharishi Mahesh Yogija – jogija s diplomom fizike, čovjeka koji je metafizičke koncepte i prakse Istoka preveo na moderan jezik znanosti.
– Prije 25 godina započeo sam s Maharishijevom transcendentalnom meditacijom te ubrzo postao učitelj i aktivist njegove međunarodne organizacije unutar koje sam organizirao i vodio razne projekte, često i pod njegovim osobnim vodstvom. Maharishi je poticao političko djelovanje, pa je osnovana Stranka Naravnog zakona kako bi se širokim slojevima društva objasnila potreba za razvojem osobne ekološke svijesti, zdrave hrane, zdravog stanovanja i slično. Bio sam njen predsjednik, a u dva navrata sa strankom izlazio i na parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Surađivao sam s liderima ostalih političkih stranaka i nevladinih organizacija i premda smo bili minorna stranka, naši su prijedlozi bili specifični i prepoznati od javnosti kao u slučaju kada je na našu inicijativu donesen zakon o genetički modificiranoj hrani, naglašava Krneta.
Relaksacija i oslobađanje stresa
Posjetitelji predavanja moći će se večeras upoznati ne samo sa samom biti transcendentalne meditacije, već dobiti i osnovne informacije kako se približiti tehnikama relaksacije, oslobađanja stresa i napetosti kroz prakticiranje transcendentalne.
– Maharishi Mahesh Yogi je došavši na Zapad koncem pedesetih, shvatio kako je zapadnjački stil života temeljen na vrijednostima potrošačkog društva i svjetonazorski centriran oko moderne znanosti te da će podučavajući tradicionalno biti neprihvatljiv širokim masama. Ubrzo se stoga prilagodio, odbacivši tradicionalne sastavnice Joge i izvršio snažan pritisak da se meditacija razumije isključivo kao tehnika relaksacije za oslobađanje od stresa i da se na taj način približi materijalističkom svjetonazoru te uz korištenje znanstvene terminologije učini dostupnim najširim masama. Ubrzo je takav pristup pokazao određene nedosljednosti i nedostatke jer je za nesmetan razvoj, razumijevanje i stabilizaciju viših stanja svijesti potrebno prakticirati sve dijelove joge kao sustava kako to i izlažu tradicionalni spisi. Kroz jedan dug period 2003. i 2004. godine boravio sam u Indiji gdje sam istraživao tradicionalne korijene znanja koje je zastupao Maharishijev učitelj Swami Brahmananda Saraswati te usvojio ona znanja i standarde poduke koje je Maharishi izostavio radi prilagođavanja modernom čovjeku današnjice. Izučavao sam i ostale tradicionalne škole joge i vedante i njihove prakse te se odlučio za sustav koji je moderan, ali i tradicionalan i koji ne žrtvuje i odbacuje autentične vrijednosti joge, objašnjava Krneta.
– Tradicionalna transcendentalna meditacija je mentalna tehnika koja nas potpuno lako vodi kroz iskustva sve smirenijih stanja svijesti, konačno do stanja u kojem je aktivnost svijesti u potpunosti smirena i budna. Sa smirenjem svijesti i tijelo se opušta do stanja duboke relaksacije u kojem se oslobađa stres i napetosti, pa se na taj način i tijelo obnavlja i ojačava. Nakon dvadesetak minuta meditacije izlazimo u aktivnost potpuno osvježeni, budni, opušteni i osnaženi, i u duhu i u tijelu, ističe Krneta te dodaje da prakticiranjem spomenutih tehnika oživljavamo cjelokupni mozak.
– Naš se mozak sastoji od oko 100 milijardi živčanih stanica koje su međusobno povezane. U periodu odrastanja mozak ‘obreže’ 60 posto svojih veza, jer ih ne upotrebljava. To je jedan od razloga zašto psiholozi tvrde da čovjek koristi svega 5-10 posto od svog ukupnog mentalnog potencijala.
Mentalni potencijal
Oživljavajući cjelokupni mozak, meditacija razvija mentalni potencijal i sve ono što ide uz to: veća sposobnost usvajanja novih znanja i vještina, bolje prosuđivanje, bolja koordinacija duha i tijela, intelekta i emocija, općenito veći stvaralački potencijal koji nam je prijeko potreban u svakidašnjem djelovanju, profesiji, školovanju, društvenim odnosima, postizanju savršenog psihofizičkog zdravlja i vlastitom doprinosu sklada i mira u sredini u kojoj živimo. Meditacija je dio šireg sustava znanja koji se zove joga koja uravnotežuje, dovodi u sklad različite aspekte života, ističe Krneta te objašnjava da meditiranje ne povlači za sobom neki poseban način života, koji se razlikuje od konvencionalnog.
– Mi danas pod konvencionalnim načinom življenja smatramo bolest, patnju, probleme. Naravno, do promjena u našem životu nužno dolazi, težimo boljem, vrjednijem, prirodno usvajamo nove, bolje vrijednosti i živimo ih. Ali sve na temelju neposrednog, osobnog iskustva temeljenog na stvarnim učincima meditacije. Dosta je ljudi zahvaćeno idejom o potrebi za kvalitetnijim životom, dubljim uvidom u sebe i smisao života. No meditacija ne bi trebala poprimati status društvenog pokreta, nešto što treba biti nametnuto izvana, evolucija društva se uvijek temelji na evoluciji pojedinaca. Pojedinac je jedino mjerilo stvarnosti, rezolutan je Krneta koji negativan stav prema meditaciji vidi samo u pojedinaca kojima nije u interesu rast i razvoj čovjeka, njegovih sloboda i sloboda izražavanja osobnog stvaralaštva.
Krneta se referira i na povezanost meditacije i duhovnosti ili religije te objašnjava kako mi stalno propitujemo život, najčešće se pitajući o samoj biti života, o našem mjestu i ulozi u njemu te kako ga sretno i ispunjeno živjeti.
Znanost i razumijevanje duhovnosti
– Meditacija je u prvom redu tehnika dubokog odmora, ali prakticirajući je redovito, ona nam pomaže proniknuti na ta temeljna pitanja i, naravno, imati neposredno iskustvo i uvid u odgovore. Suvremeni racionalizam i moderna znanost također su nas približili odgovorima na takva pitanja, no oni nemaju stvarni učinak na naš praktični, svakodnevni život. Bez konkretnog iskustva, teorije ostaju nerazumljive, suhoparne te su nesiguran opis stvarnosti koji samo razigrava intelekt.
Doprinos moderne znanosti je u tome da je ona promijenila i razumijevanje duhovnosti. Iz najstarijih svjetskih duhovnih tradicija uzeti su i prilagođeni samo oni dijelovi znanja i praksi koji promiču postojeći materijalistički svjetonazor. Najočitiji primjer je joga koja je najstariji poznati sustav samorazvoja. Danas se joga podučava ogoljeno, žrtvuju se autentični principi, naglašavaju se isključivo njene površinske vrijednosti. Kad se spomene riječ joga obično se misli na napornu fizičku vježbu i zahtjevnu samodisciplinu. To nije joga. Joga se vježba tisućama godina, a njezin je temelj u učenju najvećeg tradicionalnog autoriteta joge – Patanđalija i njegova čuvenog djela Joga sutre. Joga nas uči kako sve vidove života uskladiti u jedinstvenu i skladnu cjelinu. Ona je najstariji i najpoznatiji sustav znanja samorazvoja te zbirka praktičnih tehnika koja pojedincu pružaju iskustva viših stanja svijesti. Sama srž i osnova svih ostalih dijelova Joge je meditacija (Tradicionalna transcendentalna meditacija). To je mentalna tehnika koja nas potpuno lako vodi kroz iskustva sve smirenijih stanja svijesti, konačno do stanja u kojem je aktivnost svijesti u potpunosti smirena, ali budna. Sa smirenjem svijesti i tijelo se opušta do stanja duboke relaksacije u kojem se oslobađa stres i napetosti, pa se na taj način i tijelo obnavlja i ojačava.
Nakon dvadesetak minuta meditacije izlazimo u aktivnost potpuno osvježeni, budni, opušteni i osnaženi, i u duhu i u tijelu, zaključuje Krneta.