Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Povijesne jezgre ostaju adut našeg turizma

09.02.2011. 23:00
Povijesne jezgre ostaju adut našeg turizma


Uz niz komplimenata između Zadra i Ministarstva turizma istaknut je niz programa u kojima Zadar i Zadarska županija, odnosno mnoštvo turističkih djelatnika i drugih subjekata mogu aplicirati za sredstva Ministarstva, uključujući i bespovratna


Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić i Tomislav Vukovac, ravnatelj u Ministarstvu, boravili su jučer na području Zadra gdje su uz razgled grada i kontakte s kolegama održali sastanak s gradonačelnikom Zadra dr. Zvonimirom Vrančićem i Alanom Kociperom, odnosno Zvonkom Šupom i Ivom Dunatovim, direktorima TZ-a Zadra i Zadarske županije te Brankom Ganzulićem, zamjenikom gradonačelnika u TZ-u Grada Zadra.
 – Temeljna svrha našeg posjeta je zahvaliti vama na lijepim rezultatima, da ne ponavljamo one o 13 posto rasta broja turista i 8,5 posto noćenja te premašivanju 1,1 milijun noćenja u Zadru, ali i upoznati vas s nizom projekata i programa sufinanciranja koje imamo u Ministarstvu turizma. Dakle, nismo došli tražiti, već nuditi i pozvati vas na uključivanje u sve programe sa svojim aplikacijama, odnosno traženjima zainteresiranih s vašeg područja, kazao je uvodno Grgić.
U spontanom razgovoru dotaknut je ogroman broj značajnih tema za turistički trenutak i budućnost Zadra i Zadarske županije. Vrijedi istaknuti da je dogovoreno da će objavom natječaja za niz programa od Poticaja za uspjeh, Zelene brazde, Plave brazde, kreditiranju nerazvijenih odnosno ruralnih područja u turizmu, eko proizvoda itd., do bespovratnih poticaja za niz programa, biti organizirana prezentacija svih aktivnih programa i na području Zadra i Zadarske županije. Predstavnici Ministarstva izložit će tada programe, a Zadar i Zadarska županije putem TZ-a dovesti što veći broj zainteresiranih na predstavljanje.
Zadar do 1,25 milijuna noćenja?
 Zvonko Šupe kazao je kako smo u sezoni u koju ulazimo s optimizmom, a Zadar očekuje i više od 1,250.000 noćenja pri čemu se računa i na prvi veliki hotel s pet zvjezdica u sklopu Punta Skale čije se otvaranje očekuje 1. lipnja.
Među projektima koji mogu, i najvjerojatnije će aplicirati za sredstva Ministarstva je Palača Cedulin, odnosno njeno uređenja u turističko-informativni centar i sjedište TZ-a Zadra i Zadarske županije uz niz dodatnih sadržaja. Gradonačelnik Vrančić je naglasio koliko bi značajna bila pomoć Ministarstva u tom segmentu.
Također je spomenuto da će uskoro ići natječaj za domaćina Dana hrvatskog turizma, a koji su od fiksnog nekadašnjeg održavanja u Cavtatu prešli Opatiji, potom Bolu odnosno lani Rovinju pa je očekviati da bi Zadarska ili Šibensko-kninska županija mogli biti pretpostavljeni domaćini ove godine. U Zadru je to registrirano, a imat će veze i s dovršenjem novog hotela u Punta Skali. Taj centralni događaj uz domaći turizam okupi oko 1250 sudionika.
Vrančić, Ganzulić i Šupe istaknuli su iznimnu suradnju između TZ-a i Grada.
Vrhunska suradnja TZ-a i Zadra
– I prije zakona kojim je gradonačelnik preuzeo mjesto predsjedavajućeg TZ-a naša je suradnja bila potpuna. Grad Zadar sredstva koja bi mu pripadala iz boravišne prostrojbe (30 posto od pripadajućih 65 posto koje idu lokalnim zajednicama) ne diže već ih dogovorno s TZ-a troši na dinamiku događanja i brendiranje Zadra kao destinacije u čemu smo svakako imali uspjeha. Štoviše, Zadar odvaja preko milijun kuna za program udruženog oglašavanja vezan za Ryanairovo dovođenje gostiju. Ukupno procjenjujemo da Zadar ulaže oko 2,5 milijuna ukupno u turizam, kazao je Vrančić.
To je kazao je Grgić poznato za razliku od nekih drugih gradova gdje prilike nisu nimalo “idilične”.
Vrančić je kazao kako imamo izražen problem sezonalnosti te živ grad posebice povijesnu jezgru od Uskrsa do konca listopada, ali s velikim padom tijekom zimskih mjeseci:
– I tu osmišljavamo pomake i sve dobre ideje i pomoć su nam dobrodošle.
Nabrojani su projekti poput lani završenog Foruma, sada uređenja Trga Petra Zoranića, odnosno gradnje TIC-a.
Vrančić je iznio uvjerenje kako su neki od planova gradnje hotela u samom Zadru, a koji gradu nedostaju u vrlo visokoj fazi. Misli, a kontakti mu to potvrđuju, da bi Maraska mogla na put hotela s pet zvjezdica za koji mjesec, a nada se tome i kod hotela na prostoru uz Trgovinski centar Relja:
– Istovremeno imamo pomake i u jezgri poput ovog objekta preko puta koji je malo cinično prikazan kroz početak s bagerima.
Kako produljiti sezonu i život u povijesnoj jezgri
Tajnik Grgić složio se s problemima povijesnih jezgri i sezonalnosti ali:
– Povjesne jezgre ostaju adut našeg turizma. Naravno, i za produljenje sezone što je vezao i s kapacitetima. Također smo svi pozvani da razvijamo turizam zaleđa po uzoru na postignuto u Istri u čemu u Dalmaciji moramo više učiniti. Vi za to imate potencijale, a time se i produljuje sezona. Tu su naravno i dugoročni projekti poput spremnosti za prihvat sportaša na pripremama, kongresnog turizma, lječilišnog turizma…
Šupe je istakao pomake u nizu segmenata spomenuvši stasale vinare.
Vukovac je istakno postojanje niza poticajnih mjera za turizam zaleđa kao i potrebu dijela poljoprivrednih domaćinstava, a da se registriraju za turizam kao dopunsku djelatnost.
I Vrančić i ostali sudionici istaknuli su ogromna očekivanja od turizma zbog, na žalost, pada niza drugih djelatnosti pri čemu je istaknuta potreba snažnijeg utjecaja turizma na jačanje proizvodnje kroz odgovorajuću domaću ponudu. I tome je dodano kako Ministarstvo kreće s poticajima hotelijerima i slično, koji će uzimati i nuditi domaće eko proizvode i slično.
Kazao je i kako je uz snažniji rad inspekcija i smanjenje prostora sive ekonomije nužno napore još pojačati. Grgić je istaknuo kako izmjene zakona to olakšavaju, a Šuše potrebu brže i češće reakcije inspektora.
 Ganzulić je naglasio uspješnost Zadra:
– Jer niz ljepota i aduta imali smo i prije, ali s njima nismo imali ovaj rezultat. Ulaganje u događanja i dojam iznimno je značajno, dodavši tome i dalje premale kapacitete posebno nosivih turističkih objekata.


 MODEL ZA NISKOTARIFNE LETOVE




Značajnu raspravu poveli su oko modela poticaja dolaska aviokompanija s niskotarifnim letovima. Zadarska županija, Zadar, TZ Zadarske županije, Zadra i niza drugih jedinica s dijelom komercijalnih subjekata osmislili su program udruživanja sredstava za oglašavanje najviše na Ryanairovim web stranicama. Ministarstvo turizma i HTZ su prema Grgićevim riječima model dogradili na zadarsko traženje pa je njihova participacija ove godine oko 600.000 eura u poslu od 1,2 milijuna eura. No, svi imaju probleme i “pucaju po šavovima”. Navodno i HTZ i Ministarstvo turizma, Grad Zadar, TZ Zadarske županije i Zadra, Zadarska županija krajnim naporom osiguravaju ta sredstva. Ive Dunatov detaljno je elaborirao problem koristeći iskustva Barcelone odnosno Katalonije. Ovdje je problem mali udjel i participacija komercijalnih subjekata. Doprinosi mu neorganiziranost privatnog smještaja koji čini 65 posto kapaciteta. Katalonija za ovo izdvaja 7,5 milijuna eura. Neki su u Hrvatskoj uzeli zadarski model, ali je pitanje može li se on s eventualnim razvojem ovako izdržati financirati. Dunatov predlaže i da se razmisli o odredbi o odvajanju 30 posto od 65 posto pristojbe lokalnim samoupravama.