Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarskim kanalom plovit će jedriličari iz 57 zemalja

09.02.2011. 23:00
Zadarskim kanalom plovit će jedriličari iz 57 zemalja


Jedriličarski klub Uskok bit će od 7. do 16. srpnja ove godine domaćin ISAF Svjetskom juniorskom prvenstvu. Koliko je to velik događaj vrlo dobro oslikava činjenica da ISAF, Svjetski jedriličarski savez, izravno dodjeljuje i nadzire organizaciju samo tri regate, olimpijske, Svjetskog prvenstva svih olimpijskih klasa u predolimpijskoj godini, te upravo ove, koja će se održati u zadarskom kanalu. Ugostiti jednu od te tri prestižne regate iznimna je čast i velika afirmacija hrvatskog jedrenja, kako među jedriličarima, tako i unutar Svjetskog jedriličarskog saveza.
ISAF ovo natjecanje nadgleda budnim okom, jer ga smatra probnim ogledom za najperspektivnije mlade jedriličare današnjice, od kojih se očekuje da će u budućnosti osvajati olimpijske medalje i krojiti razvoj olimpijskog jedrenja. Najveće legende svjetskog jedrenja svoje su prve zvjezdane trenutke doživjele upravo na ovoj regati.  Još jedan podatak, koji oslikava važnost i veličinu ovog natjecanja je taj da je svoj dolazak najavilo čak 57 reprezentacija iz isto toliko zemalja. Zadar će ugostiti oko 350 natjecatelja, a zajedno s trenerima, predstavnicima zemalja, gostima, organizatorima, sucima i volonterima, ISAF Youth 2011. brojat će gotovo 700 sudionika. Sa 57 prisutnih nacija, ovom će natjecanju sasvim sigurno pripasti prvo mjesto u Hrvatskoj po zastupljenosti nacija na jednoj sportskoj manifestaciji.
Veliki sportski događaj
– Ovo je jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, s obzirom na broj nacija i sudionika. Ovo je predivno, zato što se održava u predolimpijskoj godini, uoči OI u Londonu 2012. To je veliki događaj za nade svjetskog jedrenja, buduće olimpijce. Veseli me što nastavljamo s organizacijom velikih natjecanja. Počeli smo 1999. i to će trajati do svršetka svijeta. A još ćemo i popraviti uvjete, koji su već sada izvrsni – rekao je ovom prigodom Marijan Klanac, član Hrvatskog Olimpijskog odbora.
– Posebno mi je drago da je danas ovdje nazočan Antun Vrdoljak, član Međunarodnog olimpijskog odbora, koji će se također na svoj način potruditi i pomoći da ovo natjecanje, makar na koji dan, poprati i aktualni predsjednik MOO-a Jacques Rogge – dodao je Klanac.
Zahvaljujući velikim prvenstvima, koje je JK Uskok ugostio u posljednjih 11 godina, ime grada Zadra postalo je nezaobilazno u jedriličarskim i nautičkim krugovima, te danas, kada se Uskok kandidira za domaćinstvo nekog natjecanja, nema spora tko će ga dobiti. Preko 6000 posjetitelja iz gotovo 50 zemalja svijeta otišlo je kući noseći glas o sjajnim uvjetima za jedrenje, iznimno ljubaznim domaćinima, te prekrasnom gradu, koji ih je oduševio. ISAF Youth dovest će u Zadar i goste iz nekih egzotičnih zemalja, koji ga vrlo vjerojatno ne bi nikada posjetili da nije ove regate.
Zadar jedriličarski centar
– Čestitam JK Uskok, na čelu s gospodinom Mustaćem, koji iz godine u godinu postiže značajne organizacijske uspjehe. U Zadru je bilo već više jedriličarskih natjecanja na svjetskoj razini, u organizaciji Uskoka. Ovo će biti jedna od najznačajnijih svjetskih sportskih manifestacija ove godine, što je doista vrijedno svake pažnje. Hvala gospodinu Mustaću i cijelom JK Uskok. Treba spomenuti i da mi imamo dva jedriličarska kluba, čiji pojedinci postižu izvanredne svjetske rezultate, tako da je Zadar, sa klubovima Uskokom i Svetim Krševanom, doista pravi jedriličarski centar. Naravno, ovakva velika svjetska manifestacija, na najbolji mogući način prezentira grad Zadar i drago mi je da će mnogi zaljubljenici u jedrenje moći uživati u ljepotama našega grada. Siguran sam da će svi ponijeti kući lijepe dojmove i onda dalje biti promotori Zadra u svijetu – istaknuo je Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik.
Osim promidžbenog, naravno, važan je financijski učinak prvenstva. Svi sudionici boravit će u Zadru deset dana, a oko 20 reprezentacija, koje stižu iz udaljenih lokacija i do 20 dana. Platit će smještaj, boravišnu pristojbu, hranu, piće, gorivo… Treći važan učinak, ali nikako posljednji po važnosti je da će ovo natjecanje mladim Zadranima pokazati svu privlačnost bavljenja vrhunskim sportom, te ih motivirati da se i sami uključe. A o važnosti privlačenja mladih ljudi u sport, u današnjim vremenima koja nose mnogo negativnih izazova, i ne treba posebno govoriti.
Podstrek za dalje
– Idemo u susret velikom događaju i to je podstrek za daljnji razvitak hrvatskog jedrenja, a ono ima izuzetno važno mjesto u hrvatskoj sportskoj obitelji. JK Uskok je dao trojicu sudionika Olimpijskih igara, JK Sveti Krševan dvojicu, a u povijesti je sedam zadarskih jedriličara nastupilo na OI, još tamo od 1932. i Los Angelesa, gdje je nastupio Silvio Treleani. Idemo dalje, koraci su važni, gledajući unatrag bili su snažni – u pjesničkom je tonu zaključio Klanac.
Jučerašnja svečanost u JK Uskok završila je podizanjem službene zastave prvenstva, koju je podigao Antun Vrdoljak, uz pomoć mladih jediličara Lovre Ivanova i Marka Carića. Tom se prigodom okupljenima obratio i zadarski dožupan Đani Bunja, koji je, između ostaloga, istaknuo kako je JK Uskok perjanica zadarskog sporta, te mu poželio sve najbolje u organizaciji ovog velikog događaja. Inače, svečano otvaranje prvenstva planirano je 8. srpnja ispred gradskog mosta, dok će zatvaranje i dodjela medalja biti 15. srpnja, vjerojatno na Forumu.


 OSAM KLASA


Jedri se u osam klasa, Laser Radial muški i ženski, 420 muški i ženski, RS:X muški i ženski, te 29er open i SL 16 open. Po uzrou na Olimpijske igre svaka nacija ima pravo na samo jednog predstavnika u svakoj klasi, tako da su u većini zemalja u tijeku kvalifikacije za nastup na ovoj regati. Najveće reprezentacije broje 15 članova, 12 jedriličara i tri trenera, dok ima i onih, koje će predstavljati samo jedan član. Naime, Svjetski jedriličarski savez ima program potpore temeljem kojega pojedine, jedriličarski manje razvijene nacije dolaze na ovo natjecanje, u pratnji trenera ISAF-a. Regata će se održati na tri regatna polja, što znači da će regatni odbor na moru brojati oko 60 ljudi, dok će na kopnu raditi oko 40 ljudi, dakle, ukupno 100 sudaca i volontera. Za te potrebe treba osigurati i oko 30 plovila. S obzirom na odličnu poziciju JK Uskok u lučici Vitrenjak, flota će preko plaže duge 100 metara moći vrlo brzo isploviti i stići do svojih polja za 10-15 minuta.




 DEVETORICA ZADRANA


Hrvatska će nastupiti u sedam klasa, što će biti rekordan broj naših natjecatelja na ovom natjecanju. Od toga za devet mjesta konkuriraju zadarski jedriličari, osam iz Uskoka i jedan iz Svetog Krševana. U klasi 29er to su Lovro Ivanov i Marko Carić, u klasi 420 Lovro Strihić, Luka Milardović, te Anđela i Margarita Uhoda, u klasi SL 16 Patrik Kubaska i Dino Petešić, te u klasi RS:X Dominik Bačić. Hrvatska će predstavnike imati i u muškom i ženskom Laser Radialu.


 PRORAČUN 3 MILIJUNA KUNA


Planirani proračun natjecanja je 3 085 000 kuna, od čega će se 2 100 000 uprihoditi od pristupnih pristojbi, a ostatak će se zaokružiti uz pomoć donatora i sponzora, koji Uskok već 11 godina vjerno prate u organizaciji velikim međunarodnih natjecanja. Posebnost ovog natjecanja je i da natjecatelji ne jedre na svojim brodovima, već organizator, u suradnji s proizvođačima, osigurava brodove, koji  će stići u Zadar kontejnjerima, o trošku organizatora. Laseri i 29er dolaze iz Engleske, 420 iz Italije, SL 16 iz Francuske, a RS:X iz Tajlanda. Za razliku od ostalih juniorskih i seniorskih regata, na ovom natjecanju organizator je zadužen i za smještaj i za transport. Svi sudionici će stići zrakoplovom u zračnu luku Zadar, a bit će smješteni u hotelima Falkensteiner na Boriku.


 57 ZEMALJA SUDIONICA


Na natjecanju će sudjelovati 362 jedriličara, 110 trenera i vođa reprezentacija, te oko 100 osoba u organizaciji. Bit će ukupno 253 jedrilice iz 57 zemalja i to redom: Argentine, Australije, Austrije, Bahama, Belgije, Bermuda, Brazila, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Kukovih otoka, Češke, Čilea, Danske, Djevičanskih otoka, Ekvadora, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Hong Konga, Hrvatske, Indije, Italije, Irske, Izraela, Japana, Južnoafričke republike, Kanade, Kolumbije, Koreje, Litve, Mađarske, Malezije, Meksika, Nizozemske, Nizozemskih Antila, Norveške, Novog Zelanda, Njemačke, Paragvaja, Perua, Poljske, Portorika, Portugala, Rusije, Svete Lucije, Singapura, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Tajlanda, Turske i Velike Britanije.