Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dosje FBI-ja dovodi u pitanje poštenje i moral Stevea Jobsa

09.02.2012. 23:00
Dosje FBI-ja dovodi u pitanje poštenje i moral Stevea Jobsa


Dosje FBI-ja o Steveu Jobsu, koji je u četvrtak i javno objavljen, pokazuje da je on bio čovjek kojeg se moralo poštovati kao inovatora, ali su njegovo poštenje i moral bili upitni, javlja BBC.
Dosje o osnivaču Applea sastavljen je na zahtjev bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha koji je 1991. godine razmišljao da Jobsu ponudi “osjetljiv” posao u vladi.
Dokumenti također otkrivaju da su Jobsu 1985. godine prijetili bombom, te da se obratio na budizam i da je priznao eksperimentiranje s drogom ’70-ih godina.
FBI je dokumente otvorio za javnost u četvrtak na osnovu zakona o slobodi informacija i postavio ih je na svoju internetsku stranicu.
“Nekoliko pojedinaca dovelo je u pitanje poštenje gospodina Jobsa navodeći da je spreman iskriviti istinu i stvarnost kako bi postigao svoje ciljeve”, stoji u sažetku dosjea FBI-a o Jobsu.
Jobsa je bivši poslovni saradnik opisao kao poštenu i pouzdanu osobu, ali s upitnim moralnim vrijednostima, sklonog laganju i zanemarivanju obitelji.
Drugi ljudi koje je FBI ispitivao kazali su da je s Jobsom teško raditi, što i ne čudi s obzirom na njegov hiroviti temperament.
“Jobs nije bio inženjer u pravom smislu te riječi već inovativna snaga unutar tehničke zajednice”, rekao je jedan od ispitanika.
Jobs je umro u listopadu 2011. godine nakon duge borbe s rakom gušterače.