Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Na tankom ledu

09.02.2012. 23:00


Nebo prošloga tjedna nije bilo naklonjeno Željku Kerumu. Nije ni pomislio da bi moć prirode mogla dotaknuti njegovu moć.
Dok su pahulje zasipale Split on je poput razdraganog djeteta naivno proglasio „snježni dan”, dao slobodno gradskoj administraciji, zatvorio škole i vrtiće procijenivši valjda da Splićani u krizi nemaju za dobre čizme, lance za snijeg i zimske gume pa je najbolje da ne izlaze iz kuće.
Bila mu je smiješna lavina optužbi na njegov račun, no sam je kriv što je snijeg u Splitu dobio političku „patinu”. Kada ga dosad nisu nasanjkali političari, nego je on u svojoj maniri nasanjkao njih, prije svega HDZ koji mu je prokopao put do Sabora, sada ga se želi nasanjkati na pravi snijeg i navući na tanak led.
Splićani potpisuju peticiju za smjenu gradske vlasti koja je grad na milost i nemilost prepustila ledu i snijegu, oporbeni gradski vijećnici žele da Kerum ode jer nije sposoban voditi dalmatinsku metropolu, a ispituje se i moguća kaznena odgovornost gradonačelnika. Spominju se i odštete koje bi građani, proklizali na javnim površinama mogli zatražiti, a nije ih bilo malo. Ozlijeđenih osamsto ljudi, po mišljenju Keruma, samo je krivo za ono što im se dogodilo jer bez zimske opreme na led nisu smjeli.
Ne znaju Splićani po ledu ni hodati, nisu oni na to naviknuli, ističu Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća, a za to nikako nije kriv Grad. To što je riva danima bila zaleđena nije kriva gradska vlast, nego valjda samo nebo koje je poslalo snijeg. Na tu logiku Željka Keruma i njegove sestre javnosti se diže kosa na glavi. Pomisli čovjek da su se nespretno izrazili, nasmije se, no najgore je kad se uvjeri da su to i mislili.
„Čuvaj se, čuvat ću te”, podsjetila je Bečić, aludirajući poslovicom da se građani nisu čuvali, a ona zbog toga nikako ne može imati grižnju savjesti pa stoga reče da će mirno spavati.
Za razliku od splitskih moćnika, oni nemoćnici koji su se polomili neće mirno spavati, a snijegu u Splitu mnogi se više neće radovati. Ostao je gorak zaključak da Kerumov grad prvi snijeg nije shvatio ozbiljno. Da se dogodio propust pokazuje priprema za novi snijeg. Stojevi, ljudi, zalihe namirnica, potražnja za lopatama, redovi za sol, kao da je opsadno stanje…
Oni kojima u cijeloj snježnoj priči traba odati najveće priznanje svakako su pripadnici Gorske službe spašavanja jer je ono što oni rade vrijedno divljenja i poštovanja. Oni ne sastanče, ne vode prazne rasprave, oni djeluju, spašavaju živote i pobjeđuju katastrofe.
Za razliku od njih, političari nisu ostavili dojam na javnost, po njima bi se u zimskim uvjetima svi trebali naoružati zimskom opremom i poput snježnih vojnika sami voditi rat s ledom i snijegom.
I Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a ovaj je put imala pravo kada je kritizirala premijera Milanovića jer nije na terenu ljudima dao podršku, a to se od političara ponekad jednostavno očekuje.
Ni ledenu reakciju splitskog vodstva javnost stoga neće pozdraviti ni zaboraviti pa bi se na snijegu na koncu mogao „poskliznuti” i Kerum.