Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Povjerenica stigla u Posedarje

09.02.2012. 23:00
Povjerenica stigla u Posedarje


Ljiljana Belić iz Zadra, povjerenica Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća Općine Posedarje, započela je obavljati povjerenu dužnost, što znači da će osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u Općini do uspostave Općinskog vijeća. Ovlast povjerenika prestaje danom konstituiranja OV-a.
Unatoč žalbenom postupku kojeg provodi Ustavni sud povjerenica je stigla, osam dana nakon što ju je na tu dužnost imenovala Vlada. Žalba, naime, ne odgađa imenovanje.
–  U zakonskom roku od osam dana predsjednik Općinskog vijeća Šime Žuža kučer je Upravnom sudu RH uputio žalbu na odluku Vlade. Uvjereni smo da žalba ima zakonske osnove i da će Ustavni sud poništiti odluku o raspuštanju Vijeća a time i odluku o povjerenika Vlade RH. Pravičnom odlukom prijevremeni izbori se ne bi nepotrebno trebali održati te će općinskoj blagajni ostati 200.000 kuna, kaže Juričević.
Ipak ako Upravni sud u zakonskom roku od 15 dana tužbu odbaci ili odbijene, Vlada će raspisati prijevremene izbore za Općinsko vijeće u roku od 60 dana objave odluke Upravnog suda u Narodnim novinama.
Raspuštanje Općinskog vijeća uslijedilo na prijedlog Ministarstva uprave budući Općina, odnosno Općinsko vijeće Posedarja, nije na pravovaljan način u zakonskom roku donijelo proračun a ni odluku o privremenom financiranju, slijedom čega su se stekli zakonom propisani uvjeti za raspuštanje Vijeća.