Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sanirana lučica Seline postat će raj za nautičare

09.02.2012. 23:00
Sanirana lučica Seline postat će raj za nautičare


Uređenjem i sanacijom lučice radi se još vezova, napravit će se i popločati pjašačka zona i sanirati kompletan lukobran. Izvođač je tvrtka Stipčević d.o.o. iz Zadra, nadzor tvrtka Denmar također iz Zadra
U sanaciju komunalne lučice Seline i uređenje dužobalne šetnice prema Rtu Pisku i buduće prema jazu Škiljića ulaže se 4,5 milijuna kuna bez PDV-a. Unatoč recesiji i nepovoljnim zimskim uvjetima ne odgađaju se radovi na sanaciji lučice čija je gradnja započela još osamdesetih godina prošlog stoljeća i trajala je do Domovinskog rata. Dvjestotinjak vezova su mještani sami gradili ili financirali.
Izvađeno oko 200 kubičnih metara mulja
Nedovršena mjesna lučica bio je svojevrsni podgorski trn u oku između dva kanjona Male i Velike Paklenice te je Općina Starigrad napravila projekt i krenula prema konačnom završetku započete izgradnje. Prije dvije-tri godine izvedeni su sanacijski radovi na čišćenju mulja u mjesnoj lučici.
– S morskog dna izvađeno je oko 200 kubičnih metara mulja, nataloženih nakupina granja, lišća i otpada, zbog čega je gaz ove lučice, ionako plitak, postao još plići. Upravo zbog toga nautičari su izbjegavali privezivati brodice u Selinama. Odmuljivanje i produbljivanje gaza omogućilo je siguran prihvat brodica, podsjeća Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad.
Sanirana lučica, sigurniji prolaz i privez brodova, neposredna blizina NP Paklenice i PP Velebita, Selinama je već tada dalo neku novu i ljepšu sliku. Radove je izvodio Pomgrad inženjering Split. Projekt se financirao iz općinskog proračuna s oko 200.000 kuna.
– Sveobuhvatnim saniranjem lučice intenzivirat će se razvoj postojećih i novih turističkih aktivnosti. Vjerujemo da će sanirana lučica obradovati podjednako goste nautičare i mještane, kaže Ramić.
Uređenjem i sanacijom lučice radi se još vezova, napravit će se i popločati pjašačka zona i sanirati kompletan lukobran. Izvođač je tvrtka Stipčević d.o.o. iz Zadra, nadzor tvrtka Denmar također iz Zadra.
Seline dobitna kombinacija
– Naravno, ovo je i prigoda za domaće stanovništvo u obogaćivanju turističke ponude, pogotovo u nautičkom turizmu. Dakako, uz čisto more, odličnu gastronomsku ponudu i prirodne ljepote ovog podvelebitskog i velebitskog podneblja, Seline mogu računati na turistički razvoj, poručio je Ramić, dodajući kako je za Seline u pripremi projekt kanalizacije Seline-Starigrad.
– Za produljenje sezone trebalo bi poraditi na obogaćivanju turističke ponude čitave destinacije u gotovo netaknutoj prirodi poput raznih zabavnih i izletničkih sadržaja te usluge koje će podignuti kvalitetu odredišta, kaže Ramić.
Aktivni i kupališni turizam je dobitna kombinacija Selina okruženog s čak pet nacionalnih parkova i tri parka prirode. Turizam i odmor dobivaju potpuno novu dimenziju. Velebit, park prirode i ljepotica hrvatskog gorja, nadvio se nad dva prekrasna dragulja – Paklenicu, nacionalni park na kopnu, i Seline na Pakleničkoj rivijeri.
– Najveći potencijal u Selinama je u izgradnji turističke zone Pod Bucići koja se prostire uz more na 50 hektara. Kad se to pokrene i pojave se investitori, bit će to značajno za razvoj ne samo općine, nego cijelog kraja, zaključio je Ramić.