Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Snijeg u gotovo cijeloj Hrvatskoj

09.02.2012. 23:00
Snijeg u gotovo cijeloj Hrvatskoj


Snijeg pada u cijeloj zemlji zbog čega ima problema i kašnjenja u autobusnom i željezničkom prometu, noćas se zabijelilo i u Dubrovniku, a za vikend prognostičari najavljuju pretežno oblačno s povremenim snijegom
Snijeg pada u cijeloj zemlji zbog čega ima problema i kašnjenja u autobusnom i željezničkom prometu, noćas se zabijelilo i u Dubrovniku, a za vikend prognostičari najavljuju pretežno oblačno s povremenim snijegom.
Najviše snijega jutros je zabilježeno u Gorskom Kotaru i Lici, odnosno na Zavižanu 74 centimetra, slijede Slavonija i Baranja sa 25 do 35 centimetara snijega, u Dalmaciji ima nešto manje snijega pa se u Splitu mjeri devet centimetara, Šibenik sedam centimetara, a u Dubrovniku je izmjereno dva centimetra.
Jutro je i danas bilo jako hladno, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Najniže temperature su izmjerene su Slavoniji i Baranji gdje je rekorder, kao i jučer, Slavonski Brod sa -21 stupnjem. U Osijeku je izmjereno -18 stupnjeva, Zagrebu -7, Rijeci – 5, Splitu -2, dok je u Dubrovniku izmjeren 1 stupanj.
Tijekom dana puhat će jaka i olujna bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, na udare i orkanska čak do 200 kilometara na sat. Poslijepodne, navečer i u noći očekuje se snijeg u Dalmaciji, u Gorskom kotaru i Lici.
Za vikend će u Dalmaciji uz snijeg padati i kiša pa se ne očekuje stvaranje dodatnog pokrivača, ali je moguća poledica.
Za vikend se ne očekuju ekstremne hladnoće kao zadnja dva dana, već će najniže temperature biti oko 10 stupnjeva ispod ništice, a dnevne malo iznad. Na Jadranu se očekuje od oko nula do 5 stupnjeva Celzijevih. Bit će vjetrovito, a u noći s petka na subotu te tijekom subote na Jadranu će biti i orkanske bure.
Postupno smirivanje vremena očekuje se u ponedjeljak.
Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) danas su priopćili kako se stanje na području Dalmacije, a pogotovo cjelokupne Splitsko-dalmatinske županije, postupno normalizira, ali da je manji broja zaselaka još odsječen.
Zaleđivanje rijeka izazvalo je probleme u riječnom prometu pa su uvedene redovne mjere obrane od poplave i leda.
Zbog vremenskih prilika i danas kasne autobusi iz smjera Dalmacije od 40 do 70 minuta, iz Istre i Kvarnera od 20 do 40 minuta, a iz Slavonije od 10 do 15 minuta. Neke autobusne linije prema Dalmaciji i dalje su otkazane, a autobusi ne voze u smjeru Raba, Paga i Međugorja, izvijestili su iz zagrebačkog Autobusnog kolodvora.
Vlakovi unutar Hrvatske i danas voze uz minimalna kašnjenja, uglavnom do 30 minuta, dok međunarodni brzi vlakovi kasne između 70 i 140 minuta, navode iz Hrvatskih željeznica (HŽ). Veća kašnjenja su i na relacijama Osijek – Zagreb te Zagreb – Sisak – Novska.
Iz zagrebačke Zračne luke priopćili su kako ponovni snijeg ne uzrokuje probleme u prometu te da se letovi odvijaju redovito.