Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru postoji entuzijazam za književnost

09.02.2012. 23:00
U Zadru postoji entuzijazam za književnost


Imali smo više od dvadeset prijava što pokazuje puno entuzijazma za književnost u Zadru tako da nas je to potaknulo da ustrajemo i kad prođe ovaj turnus, radit ćemo to sigurno opet – Želimir Periš


U Gradskoj knjižnici Zadar nedavno je s radom započela radionica kreativnog pisanja “Otpis” pod vodstvom Želimira Periša i Stanislave Aras koju su zajednički organizirali udruga za kulturu Parampion, udruga ZaPis i Gradska knjižnica Zadar. Polaznike radionice posjetili smo na jednom od jednoipolsatnih susreta u računalnoj učionici Gradske knjižnice gdje održavaju svoje susrete i uče kako biti kreativni i kritični prema svome radu.
Radionica kreativnog pisanja “Otpis” broji devet polaznika, a zbog velikog interesa, kako saznajemo, organizatori se nadaju kako će ovo biti samo jedna u nizu ovakvih radionica.
– Imali smo više od dvadeset prijava što pokazuje puno entuzijazma za književnost u Zadru tako da nas je to potaknulo da ustrajemo i kad prođe ovaj turnus, radit ćemo to sigurno opet. Prvi ciklus se sastoji od osam jednoipolsatnih termina gdje polaznici prolaze jedan ubrzani tečaj kreativnog pisanja, otkriva Periš. A na radionicama polaznici osim teorije kreativnog pisanja uče i kako kreativno pisati, te kako biti kritični jedni prema drugima i svom vlastitom radu. Kako radionice podrazumijevaju i domaće zadaće naglasak je na produkciji.
– Polaznici su na samom početku trebali donijeti jednu priču na kojoj bi radili i usavršavali je tako da vjerujem kada ovo završi imat ćemo hrpu dobrih i zanimljivih priča pa se nadam da ćemo po završetku radionica organizirati književnu večer za javnost gdje bismo prezentirali svoje radove, kaže Periš.
A što od kreativnog pisanja očekuju polaznici radionice otkrila nam je jedna od polaznica, Sandra.
– Kako sam amater u pisanju očekujem da ću naučiti nešto novo, upoznati nove ljude s kojima mogu razmijeniti iskustva, zaključuje Sandra. Ovom radionicom Zadar bi mgao dobiti devet novih uspješnih pisaca koji će promovirati kulturu, pisanje i zadarsku književnost.