Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Budućnost općine Vrsi je u turizmu i ekološkoj proizvodnji hrane

Autor: Velimir Brkić

09.02.2013. 23:00
Budućnost općine Vrsi je u turizmu i ekološkoj proizvodnji hrane

Foto: Velimir BRKIĆ



Radom i uspjehom postignutim u proteklih nekoliko godina, Općina Vrsi potvrđuje da se ulaganjem u znanje i projekte vezane za novo i bolje sutra ipak može postići mnogo, naglasila je Vukić dodajući kako čelništvo Općine budućnost cijelog kraja vidi u turizmu i ekološkoj proizvodnji hrane


Ovogodišnji proračun Općine Vrsi iznosi 9,5 milijuna kuna. Ostvareni prošlogodišnji proračun je 8.770.000 kuna.
– Proračun je realno planiran i vodilo se računa da nitko od korisnika ne bude uskraćen. Borit ćemo se za prihode, moramo biti optimistični, kazala je Sandra Vukić, načelnica Vrsi.
Zona Duševića mlin
Najveći prihodi očekuju se od poreza u iznosu od 2,4 milijuna kuna, komunalnog doprinosa pet milijuna kuna, fondova EU i administrativnih pristojbi 1,7 milijuna kuna te prihoda od imovine.
– Unatoč općepoznatoj recesiji ovakav proračun zadržava socijalni standard kao i prethodnih godina, nikome ništa ne režemo. Njegovo je najvažnije obilježje da potiče razvoj. Ostvariv je i stojim iza njega, naglasila je vrška načelnica od konstruiranja prve općinske vlasti, od 14. prosinca 2006. godine.
Općina Vrsi (Vrsi, Poljica), dotad je bila u sastavu Grada Nina. Općina broji 2.053 stanovnika, Vrsi 1.627 a Poljica 426.
– Radom i uspjehom postignutim u proteklih nekoliko godina, Općina Vrsi potvrđuje da se ulaganjem u znanje i projekte vezane za novo i bolje sutra ipak može postići mnogo, naglasila je Vukić dodajući kako čelništvo Općine budućnost cijelog kraja vidi u turizmu i ekološkoj proizvodnji hrane.
Za izgradnju infrastrukture u Poslovno-stambenoj zoni Duševića mlin predviđen je iznos od milijun kuna. Ishođena je lokacijska dozvola.
– Za zonu, kilometar udaljenu od mora, ima veliki broj respektabilnih investitora, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva, obznanila je Vukić dodajući kako se u suradnji s Općinom Poličnik daleko odmaknuo projekt cestovnog povezivanja zone s autocestom A1 u dužini od oko šest kilometara.
Ostala izgradnja komunalne infrastrukture iznosi 1,8 milijun kuna, među ostalim izgradnja javne rasvjete na Zukvama 800.000 kuna, a izmjena vodovodnih cijevi Vrsi-Mulo 500.000 kuna.
– Općina Vrsi i komunalci su obnovili župnu dvoranu, a uz veliku podršku župnika don Borisa Pedića u tijeku je i obnova župnog dvora, navodi Vukić.
Za dječji vrtić određen je iznos od 367.000 kuna, za školu 120.000 kuna, sport 60.000 kuna, umjetničkim društvima 35.000 kuna, a za naknadu za socijalne slučajeve i pomoći obiteljima 225.000 kuna.
Velika obitelj
– U tijeku je aplikacija EU programa zvanog Velika obitelj, socijalnog programa za stare, nemoćne i osobe s invaliditetom, kaže Vukić.
S dvije tisuće kuna nastavit će se isplaćivati pomoć obitelji novorođene djece i za vjenčanje. Posmrtna pomoć za Poljica iznosi tisuću kuna, dok u Vrsima za ukope besplatno brinu komunalci.
– Sufinancira se javni prijevoz učenika. Nepovratne stipendije odličnim učenicima i studentima iznose 300, odnosno 500 kuna, govori Vukić rekavši da će se u rujnu otvoriti dječji vrtić i u Poljicima.
Na mjestu bivše “zubareve kuće” i Turističke zajednice izgrađena je nova multimedijalna katnica koja će biti otvorena na proljeće, u travnju.
– Kako tržište rada, ali i suvremeni razvoj turizma sve više uvažava tekovine znanosti i tehnologije, od jeseni u jednoj od multimedijalnih dvorana započinjemo tečajeve s informatičkom izobrazbom i učenjem stranih jezika, istaknula je Vukić dodajući kako su protekle godine ostvarili 20 posto više dolazaka gostiju i noćenja.
U proračunu je vidljiv iznos od 50.000 kuna za obnovu crkve sv. Jakova i 100.000 kuna za Zbornik Vrsi.
– Uvaženi akademik dr. sc. Marijan Diklić i sveučilišni profesor dr. sc. Šime Batović izdaju veliki Zbornik Vrsi. Općina je osigurala 100.000 kuna za tiskanje, objašnjava.
Dodaje kako će se na prvoj sljedećoj sjednici Općinskog vijeća zbog jeftinije legalizacije znatno smanjiti komunalni doprinos, naročito za jednokratne uplate. Jeftiniji izračun komunalnog doprinosa primijenit će se i za sve prispjele zahtjeve za legalizaciju.
– Iza nas su realizirani projekti, a i oni koji su u tijeku govore u prilog uspješnog razvoja i opravdanosti postojanja ove općine. Uvjereni smo da uspješno radimo na zadovoljstvo naših mještana, zaključila je Vukić.


Oslobođeni otpužbi




Županijski sud u Zadru je 18. siječnja oslobodio optužbi za kazneno djelo Sandru Vukić, Šimu Božića i Juricu Predovana. Riječ je o događajima iz travnja 2007. godine kada je tada novonastala Općina Vrsi, pravna sljednica nekretnina Grada Nina od 1. siječnja 2007., u Ulici dr. Franje Tuđmana kod općinske zgrade, iz prostorija tzv. zubarske kuće (ne)zakonski deložirala mjesni KUD Sv. Mihovil. Moguće sljedeće instancije za pobijanje ove presude su Vrhovni sud RH te Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.