Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na novi natječaj za pročišćivač stigle dvije ponude

Autor: Siniša Klarica

09.02.2013. 23:00
Na novi natječaj za pročišćivač stigle dvije ponude

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vijećnik HDZ-a i predsjednik Mjesnog odbora Smiljevac upitao je na aktualnom satu gradske oce kad će se konačno rješiti nesnosan zadah koji se širi s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda smještenog nedaleko od Gradskog groblja.
Okolni stanari, već nekoliko godina muku muče s nesnosnim smradom koji je posljedica neodgovarajuće ugradbe filtra za zrak. U rujnu prošle godine propao je natječaj jer se na njega nitko nije javio, napose zbog odredaba ugovora na koje je bio dosta povika, i koje nisu bile provedive. Posebice zbog činjenice da se radi o usko specijaliziranom poslu koji radi vrlo malo tvrtki u Europi. U međuvremenu je pripremljen novi natječaj, a do zaključenja, 4. veljače na njega su stigle dvije ponude.
O detaljima ponuda u zadarskoj Odvodnji nisu htjeli govoriti pozivajući se na Zakon o javnoj nabavi. Tko će postaviti nove filtre za zrak znat će se za 30 dana, a jedino što se trenutačno zna jest da se za taj posao natječu dvije strane tvrtke. Rok za završetak radova jest šest mjeseci od sklapanja ugovora.
Rješenje filtra za zraka trebao bi biti uvod u novu fazu izgradnje kolektora visokih zona. Do sljedećeg ljeta trebao bi se izgraditi kolektor u ulici Petra Skoka, ali sekundarna mreža ulicama koje se spajaju na ovu i ulicu Marina Getaldića.
U međuvremenu, pronađeno je i rješenje spoja ulice Domovinskog rata i kolektora u ulici Ante Starčevića, a zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić je rekao da će se cijeli spoj provući bez rušenja kuća što će biti vrlo zanimljivo s obzirom na gustoću izgradnje, poglavito u ulici Hrvoja Ćustića.
Cijeli taj potez gotovo vapi za prostornim uređenjem, posebice naselje POS-a koje deset godina od useljenja, nema uređen okoliš. Rješenje tog problema, nije samo vezano za izgradnju druge faze kolektora visokih zona nego ovisi o gradnji uz ulicu Ante Starčevića. Vlasnici zemljišta, Grad Zadar i Sonik, za sada ne iskazuju tu namjeru. Uređenje okoliša, planirano je naplatom komunalnog doprinosa, ali je očito da će Grad Zadar morati pristupiti drugačijem rješenju ovog velikog gradskog problema.