Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sveučilišna knjižnica čeka studiju izvodljivosti

Autor: Ante Rogić

09.02.2013. 23:00
Sveučilišna knjižnica čeka studiju izvodljivosti


Prošlo je više od pet godina otkako se počelo govoriti o spajanju Sveučilišne i Znanstvene knjižnice u novu, veliku i objedinjenu Sveučilišnu knjižnicu. Zgrada nove knjižnice bit će smještena u sklopu Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, za koji je studija također napravljena poodavno. Prema njoj, a takav je plan ostao do danas, prvo objekti koji će biti sagrađeni na kampusu su upravo Sveučilišna knjižnica i Studentski dom.
Kad je riječ o Sveučilišnoj knjižnici u međuvremenu je došlo do nekih, na prvi pogled sitnih pomaka. Prvi korak je bila izrada programske osnove, što je zapravo bio najmanji problem. Proveden je i natječaj za arhitektonsko – urbanističko rješenje nove Sveučilišne knjižnicu, no nakon toga je došlo do zastoja, prvenstveno iz financijskih razloga.
Budući da novca nema u državi Sveučilište u Zadru odlučilo ga je pronaći u Europi, točnije u fondovima Europske unije. I dobili su ga, točnije 220 milijuna eura, za izgradnju Novog kampusa.
U međuvremenu je u sklopu priprema cijeloga projekta, između Sveučilišta u Zadru, Grada Zadra i Zadarske Nadbiskupije potpisan ugovor o objedinjavanju Sveučilišne, Znanstvene i Nadbiskupijske knjižnice. No, kakva je situacija nakon dugoočekivanog spajanja navedenih knjižnica, odnosno koji koraci se poduzimaju. Resor je, nakon dr. sc. Srećka Jelušića preuzeo novi prorektor dr. sc. Josip Faričić.
– Kad je riječ o Sveučilišnoj knjižnici mogu kazati kako trenutačno tim međunarodnih stručnjaka s Upravom Sveučilišta trenutno radi na studiji izvodljivosti za projekt izgradnje Sveučilišne knjižnice. U detaljne pripreme u kojima će, uz ostalo, biti aktivno angažirani stručnjaci na području knjižničarstva i arhivistike, krenut će se u slučaju prihvaćanja studije izvodljivosti, kazao je prorektor Faričić.
Nova sveučilišna knjižnice, prema planu arhitekata Hrvoja Njirića i Jerolima Mladenova, bi se trebala prostirati na 12 tisuća kvadratnih metara. Zgrada knjižnice iznutra efektno objedinjuje brojne sadržaje suvremene knjižnice, kao što su informatičke učionice, čitaonice, brojni specijalistički odjeli, multimedijalne dvorane i knjižni depoi. Među predviđenim specijalističkim odjelima unutar knjižnice svoje će posebno mjesto zauzimati zbirka Alessandra Paravije, koja će i nakon spajanja Znanstvene i Sveučilišne knjižnice ostati u vlasništvu Grada Zadra.