Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ninski lovci nikada ne bi pucali na zaštićene ptice

09.02.2017. 23:00
Ninski lovci nikada ne bi pucali na zaštićene ptice


U zadanom okviru od minimalnih deset radnih dana predviđenih planom i programom za tekuću 2017 godinu, članovi Lovne jedinice Nin, koja djeluje u okviru ninske gradske Lovačke udruge Jarebica 1923, proveli su u dijelovima lovišta Glavice i Vrtlaci, uz pripomoć pasa goniča, organiziranu zimsku hajku na štetočine. Riječ je terenima s izuzetno gustom vegetacijom idealnim za boravak lisica, čagljeva a posebno jazavaca, koji svoje neizmjerne tunele i jame prave u nasipu Miljašić jaruge, odakle noću izlaze u lovačke pohode na obližnju solanu Nin, gdje love svu dostupnu pernatu divljač.
U svim radovima u lovištu, pa tako i u navedenoj hajci, sudjeluju svi lovci mlađi od 65 godina, koji su se tako i ovog puta odazvali pozivu lovnika Ivana Savića. Ovog puta lovačka sreća bila je naklonjena dvojici vrsnih lovaca, Branku Čvrljeviću – Čvrljku i Ivanu Moroviću, koji su odstrijelili po jednu lisicu.
Hajke i briga o lovištu
– Hajke su naša tradicionalna zadaća u ovo doba godine. Lovišta čistimo od svih vrsta predatora, kako bismo ih učinili što sigurnijim i mirnijim za obitavanje plemenite divljači. Posebnu pozornost ćemo posvetiti zaštiti pernate divljači u predjelima uokolo ninske Solane. Nadalje, nastavit ćemo sa zasijavanjem predviđenih površina za prehranu divljači u svim dijelovima lovišta, izgradnjom još minimalno pet pojilica u kojima divljač nalazi spas u vrućim ljetnim danima, čišćenjem lovišta od plastičnog i staklenog otpada, govori lovnik Ivan Savić.
Ističe kako u suradnji s lovočuvarskom službom lovci Lovne jedinice Nin intenzivno kontroliraju i prate stanje svih vrsta divljači, te poduzimaju sve potrebne radnje u očuvanju i zaštiti svih vrsta divljači koje obitavaju u lovištu. Također pripremaju lovne terene za predstojeće međunarodne utakmice pasa ptičara, Kup Europe i Svjetsko prvenstvo, čiji su uzorni domaćini bili u brojnim prigodama.
Savić je izrazio i veliko žaljenje zbog, kako nam je rekao, neopravdanih medijskih prozivki u kojima se tvrdi da su lovci sačmom istrijebili jednu od najrjeđijih ptica u Hrvatskoj, patku Utvu koja se inače gnijezdi na prostoru Solane.
“Svi se znamo u dušu”
– Solana je krenula s neprekidnim radom još pedesetih godina prošlog stoljeća i od onda pa do sada nikada nije zabilježeno da su ninski lovci pucali na zaštićene ptičje vrste. Mi se međusobno poznajemo tako reći u dušu i svakodnevno znamo tko se kuda kreće. Ponosni smo na činjenicu što uokolo Nina obitava preko stotinu raznih vrsta ptica i naša je trajna zadaća čuvati ih od bilo kakvih nasrtaja, a posebno od pucanja na njih, zaključuje lovnik Savić, čijim su se riječima u potpunosti složile njegove kolege lovci.
Ninski lovci nakon uspješno odrađenog posla tradicionalno su se okupili na lovačkoj marendi koju su za ovu prigodu sa velikim žarom pripremili vrijedni članovi lovne jedinice Tomislav Glavan i Igor Kuzmar.