Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Rodilje, javite se ako trebate pomoć!

09.02.2017. 23:00
Rodilje, javite se ako trebate pomoć!


Niz godina Caritas Zadarske nadbiskupije prigodno obilježava Dan života darujući majke u rodilištu u Općoj bolnici u Zadru. Povodom Dana života, u ponedjeljak 6. veljače ravnatelj zadarskog Caritasa mr. don Ivica Jurišić i Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja, u rodilište su donijeli trideset paketa i osobno ih uručili rodiljama. Svaka majka dobila je paket pelena i paket higijenskih potrepština za sebe i njegu novorođenčeta. Caritas je kupio i benkice i tutice u vrijednosti 3.100 kuna i darovao ih rodiljama.
– Jako dobro surađujemo s Odjelom neonatologije, posebno u dijelu koji se odnosi na rodilje lošijeg materijalnog statusa. Uvijek se mogu javiti u Caritas. Pratimo ih do prve godine života djeteta, neke i duže. Pomažemo dajući pelene, mlijeko i druge potrebe koje izrazi obitelj, rekla je Tadić.
Napomenula je da su od uvođenja programa Pro vita za majke, prošle godine imali dosad najmanji prijavljen broj žena koje su pomogli mjesečnim novčanim iznosom, 59. Prethodnih godina uvijek je bilo između 80 i 100 majki. Tadić je izrazila nadu da će i neke mjere demografske politike ove godine ohrabriti mnoge obitelji da se odluče na rađanje djece.
Javite se Caritasu!
– Mi ćemo to pratiti i biti podrška u tom pravcu, poručila je Tadić i svakoj rodilji rekla da, ako znaju za majke u potrebi, i njih upoznaju s mogućnošću da dobiju pomoć u Caritasu.
– Neki i ne znaju što sve mogu dobiti u Caritasu. Nakon ovog pohoda rodilištu, odmah su se javile tri žene koje sam potaknula da potraže pomoć, rekla je Tadić.
Ako netko želi pomoći, ističe Marija Krpina Palada, v.d. voditeljica odjela rodilišta i rađaonice, uvijek im nedostaje male dječje robice, kapica, benkica, hlačica, tutica najmanjeg broja, 50, 56, 60, što djeca nose u prvim danima po rođenju.
– Dok god je novorođenče s majkom, odijeva se u odjeću koju ima bolnica. Jedino pelene nose svoje. Ta se robica pokida, brzo je potrošna, puno se pere. Kad odlaze kući, donosi se robica za izlazak. I deke uvijek dobro dođu, rekla je dr. Palada.
Najljepši trenuci života
Ravnatelj Jurišić i zamjenica Tadić zadržali su se u razgovoru s dr. Lindom Pavić, voditeljicom Odjela za neonatologiju, dr. Dominikom Rukavinom i medicinskim sestrama, počastivši ih slasticama. Kroz njihove ruke prošle su tisuće djece, porodili su i u život ispratili generacije Zadrana. Mirela Kovačević, glavna sestra odjela neonatologije, na tom odjelu radi 27 godina.
– Na odjelu su uglavnom sve sestre primaljskog smjera. Zanimanje smo odabrali kroz srednju školu, a zaposlenje smo dobili. Kroz to zaposlenje smo se educirali i razvijali afinitete prema tom smjeru i struci. Što se tiče odabira, osobno mogu reći da sam pogodila. Sam naziv medicinska sestra primaljskog smjera usmjeren je na majku rodilju i dijete, rekla je Kovačević, istaknuvši da se taj posao s ničim ne može mjeriti ni izmjeriti.
– To je neizmjerno i donosi jako puno kroz život i rad. Pružanje životu, davanje sebe životu se vraća kroz zajednički rad kolegica, novorođenčadi i rodilja. Trudnoća je prekrasan osjećaj, porod još ljepši. Svakoj ženi to je nešto najljepše i najsvetije u životu.
U dobru i zlu
– Treba biti jako oprezan. To je populacija s kojom 24 sata morate biti prisutni. Puno je lijepih, ali nažalost i tužnih trenutaka, rekla je Kovačević. Te su sestre prve tješiteljice majki u slučaju komplikacije ili mrtvorođenog djeteta.
Od 30 godina staža, medicinska sestra Marija Jurjević na neonatologiji radi 24 godine. Voli to što radi, a sve poteškoće prebrodi s osmijehom.
Ivana Gusar, glavna sestra Opće bolnice Zadar, kaže:
– S odjela neonatologije otišla sam prije 13 godina i nemam ništa protiv da se vratim na njega. Bilo je prekrasno tu raditi. S užitkom radite s djecom i pomažete djeci. To je vrlo lijep posao.