Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za razminiranje poljoprivrednih površina dobili 7,5 milijuna kuna

09.02.2017. 23:00
Za razminiranje poljoprivrednih površina dobili 7,5 milijuna kuna


Razminiranje minski sumnjivih poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji koja se provode u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 . – 2020., bila je tema jučerašnje tiskovne konferencije koja je održana u Zemuniku Gornjem. Riječ je o projektu koji se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), kojim je obuhvaćeno poljoprivredno zemljište koje spada pod Grad Benkovac, te općine Zemunik Donji i Posedarje. Dio ovog projekta počeo je još u studenom prošle godine kad se moralo pristupiti zatvaranju auto-ceste A1.
Zadarski župan Stipe Zrilić je podsjetio kako je na početku procesa razminiranja Zadarske županije, minski sumnjivo područje iznosilo 800 km2. Većinom se radilo o okućnicama i infrastrukturi koju je nakon rata trebalo razminirati.
– Površine pod minama bile su velika prepreka povratku, a može se samo zamisliti kakav bi bio razvoj da smo sredstva koja smo uložili u razminiranje mogli upotrebiti u razvoj. Od mina je stradalo 296 osoba, od čega smrtno 99. Prva EU sredstva za razminiranje Zadarska županija je koristila iz programa CARDS 2002. Na ovom projektu razminiranja poljoprivrednih površina, uspjeli smo dobiti 7,5 milijuna kuna za 35 km2 poljoprivrednih površina koje bi se trebale očistiti od mina, rekao je zadarski župan Zrilić.
Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec rekao je da se razminiranje Hrvatske smanjilo za dvije godine, zahvaljujući korištenju EU sredstava. No, Hrvatska se još uvijek suočava s 420 km2 minski sumnjivog prostora u 9 hrvatskih županija. Pretpostavlja se da je u hrvatskim minskim poljima ostalo još oko 42.000 mina.
– Tako je i na ovom projektu učešće EU 85, a hrvatske države 15 posto. Na području Zadarske i Šibensko-kninske županije, na preko 20 projekata, trenutačno rade svi hrvatski raspoloživi kapaciteti za razminiranje. U samoj Zadarskoj županiji, aktivno je 13 projekata, dodao je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec.
Do sad je u projektu razminiranja poljoprivrednih površina razminirano 400.000 m2 od ukupno 715.034 m2. Poslove je na natječaju dobila tvrtka “Mina plus” s partnerima koja ih mora obaviti u roku 80 dana.
Pronađeno je dosta streljiva i mina među kojima najviše onih najopasnijih, PROM-1.
Jučer su za novinare organizirane i pokazne radne točke na kojima se demonstriralo kako se razminirava minski sumnjiva površina uz pomoć pasa. Kako izgleda posao pirotehničara, jučer je probao i zadarski župan Stipe Zrilić koji je za ovu priliku obukao zaštitnu pirotehničku odoru.