Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mijailović: Rođena sam spremna za Everest

Autor:

09.03.2009. 23:00
Mijailović: Rođena sam spremna za Everest

Foto: Sebastian GOVORČIN



Osam penjačica, zajedno s liječnicom i voditeljem Darkom Berljakom kreće na ekspediciju na Mount Everest 24. ožujka. Ekspedicija će trajati ukupno pedeset dana, a najmodernija tehnologija alpinisticama omogućuje da 24 sata dnevno budu u kontaktu sa svojom domovinom i najbližima
Rođena sam spremna za Everest. Najvažnije je krenuti zdrav, jer samo mala prehlada može sve upropastiti. Na Himalaji se svaki dan ide dalje i penje više tako da nema vremena, a ni prostora da se i najmanji problem sanira, kaže Jana Mijailović, članica Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije “Mt. Everest 2009.” uoči pohoda na najviši vrh svijeta, gdje su idealni uvjeti temperatura koja se ne spušta više od 40 stupnjeva ispod nule te dovoljno tvrd snijeg.
Osam penjačica zajedno s liječnicom i voditeljem Darkom Berljakom kreće na ekspediciju na Mount Everest 24. ožujka. Neko vrijeme se u javnosti pričalo kako ekspedicije neće ni biti zbog nedostatka financijskih sredstava. Ti su problemi uklonjeni u toj mjeri da ekspedicija ipak kreće, ali ipak s manjim brojem alpinistica nego što je u početku planirano.
Ekspedicija će trajati ukupno pedeset dana, a najmodernija tehnologija alpinisticama omogućuje da 24 sata dnevno budu u kontaktu sa svojom domovinom i najbližima.
Povratak u Hrvatsku planiran je za 3. lipanj. U međuvremenu će Everest cure sletjeti u Kathmandu, nadopuniti opremu, doći u bazni logor na 5.380 metara nadmorske visine i cijelo vrijeme vršiti aklimatizaciju kako bi bile spremne za uspon na krov svijeta. Do vrha će se postaviti četiri visinska logora (6065; 6500; 7470; 7920 metara), a sam uspon na vrhu je planiran za razdoblje 8. do 24. svibnja.


 OSVAJA MOUNT EVEREST, A BOLUJE OD MULTIPLE SKLEROZE


U isto vrijeme kada Jana Mijailović i ostale Everest cure kreću u pohod na vrh svijeta prema istom cilju kreće i Amerikanka Wendy Booker (54), žena kojoj su liječnici prije deset godina dijagnosticirali multiplu sklerozu i koja ne osjeća lijevu stranu tijela.
Alpinističkim penjanjem počela se baviti nakon što je oboljela, a dosad je osvojila najveći vrh Južne Amerike Aconcaguu, Sjeverne Amerike Mount McKinley, Afrike Kilimandžaro, Antarktike Vinson Massif, Australije Kosciuszko te Elbrus u Rusiji.




 ALPINISTICA KOJA IDE DO SAMOG VRHA


Jana Mijailović jedna je od četiri hrvatske alpinistice koja se popela na Cho Oyu kao članica Prve hrvatska ženska alpinistička ekspedicija “Cho Oyu 2007.”. Cho Oya je visok 8.201. metara te je peti vrh svijeta.
Jana se u dosadašnjoj alpinističkoj karijeri popela na najviši vrh Europe Mount Blanc (4.807 metara), najviši vrh Sjeverne Amerike Mount McKinley (6.194 metara), treći najveći vrh bivšeg SSSR Pik Lenin (7.134 metara) koji se nalazi na granici Kyrgyzstana i Tajikistana i na najviši vrh Austrije Grossglockner (3.798m).