Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tajanstvena svjetla nestaju prema zapadu

Autor: Ivan Stagličić

09.03.2009. 23:00
Tajanstvena svjetla nestaju prema zapadu


Pojava je bila vidljiva u subotu oko 20.30 sati, a sve je potrajalo oko desetak minuta, kada je zagonetno svijetlo nestalo u smjeru zapada, odnosno Kukljice prema jednim ili otoka Molata prema drugim iskazima
Prije nekoliko večeri nebo nad zadarskim područjem, točnije u području mjesta Sv. Petar bilo je poprište čudnih nebeskih pojava, općenito poznatih pod nazivom neidentificirani leteći objekti ili NLO. Neobična svjetla na nebu primijetilo je više stanovnika tog mjesta, a mještanka Kata Colić napravila je i snimku koja je i prikazana na nekoliko elektronskih medija. Svjedoci su također kazali da je nebeska pojava nalikovala na nešto što još nisu imali priliku vidjeti na nebu. Bilo je riječ o svijetlu koje se brzo kretalo u različitim pravcima, a izgledalo je kao kugla, ali i kao vatreni obruč, a pojava je isto tako mijenjala boje od crvene do zelene. Također su očevici u Svetom Petru u svojim izjavama za medije spomenuli da im se činilo da se iz objekta pojavljuje dim.
Prirodna pojava?
Pojava je bila vidljiva u subotu oko 20.30 sati, a sve je potrajalo oko desetak minuta kada je zagonetno svijetlo nestalo u smjeru zapada, odnosno Kukljice prema jednim ili otoka Molata prema drugim iskazima.
Što se zapravo dogodilo i što su mještani Sv. Petra vidjeli ostalo je, na kraju krajeva, ipak nerazjašnjeno. Svjedokinja Kata Colić koja je uspjela snimiti čudnu pojavu u međuvremenu je istakla da ona smatra da je riječ o prirodnoj pojavi, a ne ni o kakvaom “letećem tanjuru”. Ipak, ovakve pojave najčešće najviše intrigiraju upravo ufologe i sve one koji se zanimaju za neobjašnjive pojave na nebu. Stoga smo o ovom najnovijem slučaju čudnovatih svjetala na nebu upitali za mišljenje vodećeg hrvatskog ufologa Giuliana Marinkovića koji nam je kazao:
– Zasad mi je teško reći nešto više, jer sam samo vidio snimku koja nije dovoljno kvalitetna. Valja naglasiti da se pojava po svom smjeru poklapa s planetom Venerom. Bilo bi dobro kada bi se na snimci istovremeno mogla vidjeti oba svjetla. Ovako se teško može reći bilo što detaljnije. Za pravilnu ufološku analizu bi trebalo popričati sa svjedocima, kazao nam je Marinković.
Slično mišljenje zastupa i predsjednik zadarskog Astronomskog astronautičkog društva Ivo Dijan koji također ističe da se prema prikazanoj snimci teško može odrediti što je bilo svjetlo.
NLO-i često nad Zadrom
– Ljudi bi u ovakvim situacijama trebali voditi više računa o kvaliteti snimke, ako već žele s njom izlaziti u javnost. Najmanje što mogu učiniti je da upotrebe stativ, a ne da se snimka trese. Ovako bi svijetlo viđeno iz Sv. Petra moglo predstavljati bilo što, od razičitih balona do svjetala s druge strane mora na Ugljanu ili Dugom Otoku, kazao nam je Dijan.
Zadnjih godinu dana na zadarskom je području bilo nekoliko dojava o čudnovatim pojavama na nebu. Neke od njih odnosile su se čak i na uže središte grada, iako nikad ništa nije u potpunosti dokazano, kako obično i biva u ovakvim slučajevima. Ništa od toga, međutim, nije bilo ni približno već čuvenom paškom slučaju kada je čudnovate pojave na nebu vidjelo više stotina, možda i više ljudi, a sve je pratilo i nekoliko policijskih ophodnji.
Zanimljivo je da “paški NLO” nije bio vidljiv samo s tog otoka, već i sa širokog područja sjeverne Dalmacije. S čitavog sjeverozapadnog dijela Zadarske županije javljali su se očevici, posebno iz Kožina. Tada, u prosincu 1997. zadarsko Astroantropološko društvo pozvalo je putem radio valova sugrađane koji su nešto vidjeli da im se jave, zbog izrade sustavne baze podataka. Tada je zaprimljeno nekoliko iskaza i sa samoga gradskog područja, s područja Pet nebodera, kao i veste Gračac – Obrovac gdje je nekoliko putnika u motornim vozilima također primijetilo neobična svjetla na nebu.
Svakako je zanimljivo da je i tom prigodom svijetlo nestalo u pravcu zapada, samo što je s obzirom na Pag, tada to bilo područje između otoka Vira i Mauna.