Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fassina tvornica u Kruševu čeka dozvole ministarstava

Autor: Ante Vidović

09.03.2010. 23:00
Fassina tvornica u Kruševu čeka dozvole ministarstava


Fassa je kupila Dalmatinske rudnike boksita kako bi mogla dobiti koncesije na eksploatacijska polja, konkretno na eksploatacijsko polje u Kruševu u blizini kojeg bi se nalazila tvornica. U početku je sve nagovještavalo da će investicija biti brzo realizirana. No prostorni plan je usvojen tek u ožujku 2009. godine, priča direktor buduće tvornice Marin Gligora
Talijanska tvrtka Fassa Bortolo ni nakon sedam godina nije uspjela realizirati svoj plan izgradnje tvornice žbuke, vapna i cementa u Kruševu kod Obrovca u kojoj bi zaposlenje pronašlo oko 240 ljudi. Talijani su već 2003. godine kupili Dalmatinske rudnike boksita od Hrvatskog fonda za privatizaciju i zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica, ali još uvijek nisu dobili sve potrebne dozvole koje bi tvornici osigurali normalnu opskrbu potrebnom sirovinom i time nesmetan rad. Nakon sedam godina rada i danas je jedino sigurno da se ne zna kada će nova tvornica konačno početi s radom.
Prostorni plan
Podsjetimo, obrovačkim se područjem proširio optimizam nakon što je u javnost izašla vijest o izgradnji buduće tvornice, osobito zbog otvaranja novih radnih mjesta. Cijeli projekt dobio je i podršku lokalne vlasti te je izaslanstvo Grada Obrovca na čelu s tadašnjim dogradonačelnikom, sada gradonačelnikom Antom Županom otišlo u Italiju na razgovore s investitorom. Fassa je tada bila, a i do danas ostala najveći potencijalni investitor na obrovačkom području koji je nudio otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta, primjenu vrhunske tehnologije, sanaciju kopa nakon eksploatacije vapnenca, kao i sanaciju postojećih, napuštenih kopova boksita.
– Fassa je kupila Dalmatinske rudnike boksita kako bi mogla dobiti koncesije na eksploatacijska polja, konkretno na eksploatacijsko polje u Kruševu u blizini kojeg bi se nalazila tvornica. U početku je sve nagovještavalo da će investicija biti brzo realizirana. Izrađen je DPU za područje tvornice i paralelno se radilo na dobivanju dozvola za eksploataciju na području na kojem je postojalo odobrenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Preduvjet je bio da se u prostorni plan ponovno uvrsti eksploatacijsko polje. Trebalo se čekati sljedeću izmjenu prostornog plana koja je bila predviđena za 2007. godinu. No iz raznih razloga, koji nisu imali veze s nama, prostorni plan je usvojen tek u ožujku 2009. godine, kaže direktor buduće tvornice Marin Gligora.
Gligora tvrdi da su u Fassi dobivali garancije da će prostorni plan biti završen 2007. godine, najkasnije u 2008. Zbog toga su Talijani već krenuli u nabavu materijala za izgradnju buduće tvornice i pregovore s izvođačima radova.
Stopirana nova radna mjesta
– Materijal je naručen i počeo stizati te su radovi trebali početi u srpnju 2008. godine. Onog trenutka kad su nam javili da prostorni plan ide u ponovnu proceduru mi smo shvatili da postoji rizik da do kraja 2009. godine izgradimo tvornicu, a da još uvijek nismo ishodili sve potrebne dokumente za korištenje sirovine. To je bio alarm zbog kojeg smo odlučili sve stopirati, a u međuvremenu je došla i globalna kriza. No kriza nije glavni moment u cijeloj priči jer da je gradnja krenula, ne bi se zaustavila bez obzira na krizu, ističe Gligora i dodaje da se još uvijek sa sigurnošću ne može reći kada će od nadležnih ministarstava uspjeti dobiti sve potrebne dozvole za eksploataciju mineralne sirovine.
I tako, dok u Hrvatskoj svaki dan raste broj nezaposlenih osoba, spori birokratski aparat spriječio je otvaranje stotine novih radnih mjesta na obrovačkom području koje doslovce vapi za novim investicijama.
Gligora kaže da je ulazak Fassa Bortolo u Hrvatsku dio plana internacionalizacije tvrtke. Na izgradnju tvornice u Obrovcu odlučili su se zbog dostupnosti sirovine i razvojnog potencijala Zadarske županije. Buduća tvornica proizvodila bi godišnje 70.000 tona vapna, 300.000 žbuke i milijun tona cementa.