Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maršić bez uvjeta, Gluščević nepoželjan?

Autor: Ante Rogić

09.03.2010. 23:00
Maršić bez uvjeta, Gluščević nepoželjan?

Foto: Velimir BRKIĆ



Od poništenja natječaja za izbor ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar prošlo je sedam mjeseci, a novi još uvijek nije raspisan. U međuvremenu je istekao mandat Upravnom vijeću muzeja, a za nove članove su izabrani Zoran Wiewegh iz Ministarstva kulture, Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, Kornelija Appio Giunio, voditelj Antičkog odjela u Arheološkom muzeju, Mate Radonić iz Arheološkog muzeja u Zadru i Zrinka Buljević iz Arheološkog muzeja u Splitu.
Dražen Maršić još uvijek je v. d. ravnatelja, a tu funkciju može obavljati godinu dana. Što će biti u međuvremenu, teško je predvidjeti, međutim sigurno je da se treba izabrati novi predsjednik Upravnog vijeća.
Podsjetimo, većina članova Upravnog vijeća zaključila je kako uvjeti raspisanog natječaja nisu u skladu sa Zakonom o muzejima. Uz dotadašnjeg ravnatelja muzeja dr. Dražena Maršića, koji je vodio tu ustanovu u prethodnom mandatu, na natječaj se javio i dr. Smiljan Gluščević, voditelj odjela za podvodnu arheologiju i član Upravnog vijeća Arheološkog muzeja. Bilo je to, ipak, svojevrsno iznenađenje jer su svi očekivali Maršićevu prijavu na natječaj, no ne i Gluščevićevu. S druge strane, kako nam je u razgovoru kazao Maršić, Ministarstvo kulture ne želi Gluščevića za ravnatelja. Kako Maršić ne ispunjava uvjete situacija je takva da se trenutačno ništa ne događa.
– Sve skupa je to smiješno. Konstatirano je da Maršić ne odgovara uvjetima. Ako kaže da mene ministarstvo ne želi, ja mogu samo kazati da njega nitko u ustanovi ne želi, rezolutno će Gluščević. On ističe kako je odluka Vijeća, u čijem je radu sudjelovao, bila da se u što kraćem roku raspiše novi natječaj, odnosno nakon što se dobije pojašnjenje iz Ministarstva kulture o spornom članku.
– Pitalo se što to konkretno znači da netko radi deset godina u kulturi. Mislim da je to svima jasno, kaže Gluščević.
Maršić napominje kako za novi članak Zakona o muzejima nije znao kada se prijavljivao na natječaj.
– Na natječaj smo se javili Smiljan Gluščević i ja. On se javio uz objašnjenje kako je mislio da se ja neću javiti jer ne ispunjavam uvjete. Ja sam se, pak, javio ne znajući da nemam uvjete. Naime, u međuvremenu se mijenjao članak pa se dogodilo da nemam uvjete, kazao nam je Dražen Maršić, v.d. ravnatelja.
Na upit kada će biti raspisan novi natječaj Maršić odgovara kako mu nije poznato. Sigurno je da se novi saziv Vijeća sastaje u petak, kada bi trebao biti izabran i novi predsjednik. Bivši predsjednik Vijeća dr. sc. Ante Uglešić ističe kako novi natječaj nije raspisan jer je istekao mandat starom sazivu Vijeća.
– Raspisani natječaj nije bio u skladu s onim kako natječaj treba biti i poništen je. Novi nije raspisan iz jednostavnog razloga jer je Vijeću istekao mandat, pojašnjava Uglešić.
Bilo kako bilo očekuje se novi natječaj, a ni Maršić ni Gluščević nisu sigurni hoće li se javiti na njega. U petak bi trebao biti izabran novi predsjednik Upravnog vijeća, a onda će se vjerojatno znati više.
U međuvremenu, kroz mjesec i pol dana otprilike, predstavit će se nova Diadora, glasilo Arheološkog muzeja, dvojezična s tvrdim koricama.