Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mato Lovrak i danas među najdražim dječjim piscima

09.03.2011. 23:00
Mato Lovrak i danas među najdražim dječjim piscima


Mnogi od nas vratili su se u dane djetinjstva  kada je HRT prošlog Božića  odlučio na male ekrane pustiti  film “Vlak u snijegu”. Iako su  došla neka druga vremena i  mališani se više ne organiziraju u učeničke zadruge,  “Vlak u snijegu” i dalje je jedna od najdražih knjiga svake  nove generacije školaraca, baš  kao i knjiga o dječjim nestašlucima i prijateljstvu  “Družba Pere Kvržice”. Autor  ovih djeci dragih djela jedan je  od naših najvećih pisaca dječje  književnosti Mato Lovrak.
Jučer je obilježena i obljetnica njegova rođenja, a Gradska knjižnica Zadar, Ogranak  Arbanasi, koja ide ukorak sa  svim događanjima u književnosti organizirala je od 7. do  10. ožujka “Dane Mate Lovraka”.
– S obzirom da je Mato  Lovrak bio jedan od najplodnijih i najčitanijih hrvatskih  dječjih pisaca htjeli smo zapravo sve još jednom podsjetiti na njegovu važnost, kako u književnom tako i u kulturnom svijetu, objasnila je  djelatnica Dječjeg odjela  Ogranka Arbanasi Željana  Buljat.
Obilježavanje Lovrakova  djela i života započelo je u  ponedjeljak, na Dječjem odjelu Ogranka Arbanasi, projekcijom filma “Družba Pere  Kvržice”. Jučer u jutarnjim satima knjižnicu je posjetio četvrti razred Osnovne škole  Krune Krstića te su organizirali kviz znanja gdje su, uz  pitanja vezana uz lektiru koju  su čitali, pobliže upoznali i  ovog autora. Prije samog kviza  četvrtaši su odgledali igrokaz  Zvonka Todorovskog “Maškare”. U večernjem terminu bio  je zakazan termin za redoviti  program čitanja priča, a na  rasporedu je bio ulomak iz  Lovrakove knjige “Neprijatelj  broj 1”. Danas će se u 17 sati  održati zanimljiva radionica  pod nazivom “Tko je bio Mato  Lovrak?”, također uz kviz,  gdje će se djeca ukratko upoznati s osobom ovog pisca te će  izrađivati svoju naslovnicu  knjige “Vlak u snijegu”. Dani  Mate Lovraka završit će u četvrtak druženjem uz čaj i čitanjem manje poznatog romana  ovog autora “Anka Brazilijanka”.