Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Posipanje glave pepelom kao znak poniznosti

09.03.2011. 23:00
Posipanje glave pepelom kao znak poniznosti


Potrebno je samo da krenemo, da se obratimo i Bogu približimo, jer ovo je vrijeme spasenja. Tijekom 40 korizmenih dana mi ćemo to pokušati, trudit ćemo se biti više sabrani i slušati Božji glas kako bismo pobijedili napasti zloga, istaknuo je nadbiskup


Svetu misu s obredom pepeljanja na Čistu srijedu ili Pepelnicu u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Započinjemo sveto vrijeme korizme koje počinje danom Čiste srijede ili Pepelnice, kazao je mons. Puljić na početku misnog slavlja dodajući da je posipanje glave pepelom znak poniznosti.
– Obred pepeljanja je drevni obred koji nas vraća našim korijenima da znamo tko smo, što smo, da smo prolazni putnici na ovom svijetu, ali nismo sami. Gospodin nas je stvorio za sebe i nemirno je srce naše dok se u njemu ne smiri, kazao je nadbiskup zadarski istaknuvši kako je korizma vrijeme u kojem su vjernici pozvani više upoznati Boga te učiniti ono na što liturgija potiče.
– Korizmeno vrijeme je vrijeme milosti i obraćenja. Ovim pokorničkim obredom pepeljanja započinjemo ovo sveto vrijeme duhovne obnove i priprave za Kristovo uskrsnuće. Popratnim riječima iz obreda: “Obratite se i vjerujte evanđelju” ili “Sjeti se čovječe da si prah i u prah ćeš se vratiti” liturgija nas podsjeća na ono bitno. Ako smo se svojim ponašanjem udaljili od vjere i Boga, obrati se brate i vjeruj, vjeruj evanđelju koje je Radosna vijest spasenja. Vjeruj Bogu koji te po krštenju učinio svojim odabranim djetetom. Vjeruj i vjera ćete spasiti, rekao je mons. Želimir Puljić.
– Potrebno je samo da krenemo, da se obratimo i Bogu približimo, jer ovo je vrijeme spasenja. Tijekom 40 korizmenih dana mi ćemo to pokušati, trudit ćemo se biti više sabrani i slušati Božji glas kako bismo pobijedili napasti zloga. Zbog toga je vrijeme Korizme, kako jedan pisac kaže, vrijeme duhovnog boja, vrijeme prave borbe u kojoj se koristimo ne puškama, strojnicama i minobacačima, nego oružjem vjere, molitve, posta i pokore. Mi smo uz to svjesni da se svijet poboljšava samo onda kada se sami popravimo i samo onoliko koliko sami uspijemo promijeniti kod sebe ono što ne valja. Zbog toga zakoračiti u korizmu znači započeti vrijeme osobite zauzetosti u duhovnoj borbi sa zlom koje je prisutno u svijetu, u nama i oko nas. Ovo sveto vrijeme nas čini, dakle, sposobnima gledati zlu u lice i biti raspoložen za borbu koja nas čeka, ne samo protiv učinaka koje zlo proizvodi, nego i protiv njegova uzroka sve do onoga posljednjeg uzroka kojeg evanđelje naziva ocem laži, napasnikom, zavodnikom ljudskoga roda od početka, Sotonom koji je Sina Božjeg iskušavao u pustinji.
– Borba, pak, na koju nas Krist poziva svake korizme nije usmjerena protiv drugih, ona nas potiče otkrivati i prepoznavati vlastitu odgovornost za zlo koje vlada u svijetu i poziva u poniznosti i povjerenju svjesno preuzeti dio odgovornosti. Ući u korizmu pepeljanjem znači obnoviti osobnu odluku da ćemo zajedno s Kristom součiti se sa zlom. Pobožnost Križnoga puta koju rado obavljamo u korizmi je put koji nas vodi do pobjede, one prave, ne nad drugima, nego nad sobom, a do nje se stiže putem ljubavi kojom nadvladavamo mržnju, preko darivanja i dijeljenja dobara koje u nama svladavaju prirođene porive sebičnosti. Do prave duhovne pobjede dolazi se i širenjem ozračja mira, dobrote i tolerancije, a ne vrijeđanjem, nasiljem i ponižavanjem drugih. Korizma je tako izvrsna prigoda za snažan pedagoški, ljudski, asketski, duhovni napredak i rast s Gospodinom, zaključio je mons. Puljić. Nadbiskup je zatim istaknuo i konkretne aktivnosti koje Crkva u korizmenom vremenu stavlja na srce vjernicima.
– To su molitva, post i dobra djela koja često zovemo milostinjom. Milostinja i dobra djela koja ćemo činiti pomažu nam izići ususret potrebama naših bližnjih, podijeliti s drugima ono što po Božjoj dobroti posjedujemo, a time ono može postati i sredstvom našeg istinskog obraćenja, riječi su zadarskog nadbiskupa.