Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zorica: Bolje nam je ostati u Drugoj nego nespremni ući u Prvu ligu

09.03.2011. 23:00
Zorica: Bolje nam je ostati u Drugoj nego nespremni ući u Prvu ligu


Prva liga košta, od putovanja do organizacija utakmica. Ako to ne riješimo sljedećih mjeseci, možda je bolje ostati u Drugoj ligi nego po svaku cijenu ići u viši rang – smatra Zorica


Sa svojim je Biogradom prošao sve, ili gotovo sve. Premda im samo 25 godina Leo Zorica u 11 godina karijere skupio je mnogo rukometnog iskustva, od Druge do Treće lige, od sjajnih do sezona u kojima Biograđani gotovo nikoga nisu uspijevali pobijediti.
– Nikada nisam zažalio zbog rukometa, iako mi je dok sam studirao u Zagrebu bilo naporno putovati na utakmice svaki vikend tijekom sezone. Međutim, društvo u klubu i ljubav prema ovom sportu bili su iznad svakog umora. Pomoglo je i to što je sa mnom često putovao Darijo Dumančić, koji je također igrao za Biograd i studirao u Zagrebu – kaže Zorica koji je u međuvremenu završio Kineziološki fakultet. Dakako da se odlučio za smjer rukomet, pa je počeo raditi i kao trener kadeta u klubu. Na parketu je Zorica igrao na svim pozicijama, najviše na desnom krilu. Premda nije ljevak.
– Osim Duvnjaka u momčadi smo rijetko imali ljevaka i treneri su me stavljali na desno krilo koje je za dešnjaka potpuno neprirodna pozicija. Podredio sam se momčadi iako sam se uvijek nadao da ću jednom završiti na poziciji koja mi je primjerenija. Recimo, lijevo krilo ili lijevi vanjski. Ove sezona sam zamolio trenera da na desnom krilu pokuša s nekim drugim jer su se počeli javljati i zdravstveni problemi zbog krivih pokreta koje bih imao tijekom utakmice na desnom krilu.
Razmisliti o Prvoj ligi
Zorica, koji je kapetan biogradske momčadi, tako i ove sezone “svaštari”.
– Igram tamo gdje me stave i za Biograd mi ništa nije teško napraviti. Osim toga imamo i odlične rezultate, atmosfera je jako dobra, a kad je tako, onda je i svakome od nas lakše igrati.
Proljetnu polusezonu Biograd je počeo sa tri pobjede, nakon domaćih uspjeha protiv Trilja i Trogira Biograđani su prošli vikend bili uvjerljivi i na gostovanju kod Olimpije.
– Igramo bolje nego na početku sezone i to je ohrabrujuće pred utakmice koje dolaze. Protiv Olimpije smo prošli vikend odigrali najbolju utakmicu ove sezone. Ako ozbiljno uđemo u svaki dvoboj, ne bismo trebali imati problema.
Zorica je siguran da ova momčad Biograda vrijedi višeg ranga.
– Rezultati sve govore. Dolazak Ivana Buovca i Šime Markića na početku sezone bio je prevaga s kojom smo dobili kvalitetu dovoljnu za borbu za prvo mjesto.
Što ako Biograd na kraju doista bude prvak? Kakva je budućnost kluba u Prvoj ligi?
– U ovom trenutku mi smo Prvoj ligi najbliži na parketu, ali u ostalim strukturama koje klub mora imati za Prvu ligi i dalje zaostajemo. Trenutačno nemamo gotovo nikakvu financijsku podršku Grada ili je ona vrlo mala. Budemo li imali priliku ući u Prvu ligu, trebamo stoga dobro razmisliti koliko to ima smisla.
Vrhunac karijere
Pojasnite.
– Ako ćemo za Prvu ligu dovoditi igrače sa strane, onda te igrače treba i platiti. Da to uvijek nije sretno rješenje pokazuju primjeri brojnih klubova koji se nakon godine dana igranja u višem rangu vrate u ligu iz koje su došli i to znatno lošiji. To je začarani krug jer ako igraju igrači sa strane, nama mjesta za mlade, a kad ispadnete u niži rang, stranci odu i ostanete bez igrača.
Ne zvuči baš optimistično.
– Zvuči realno jer iz onoga što se dogodilo Trogiru, Solinu ili Zadru neke se stvari mogu naučiti. Biograd može igrati u Prvoj ligi ako se klub uredi na svim razinama. Nama koji smo tu godinama novac ionako nikada nije bio problem, mnogo puta smo i sami plaćali stvari poput, primjerice, putovanja. Međutim, Prva liga košta, od putovanja do organizacija utakmica. Ako to ne riješimo sljedećih mjeseci, možda je bolje ostati u Drugoj ligi nego po svaku cijenu ići u viši rang.
S problemima ili bez njih Prva liga bila bi vrhunac karijere Zorice, Danijela Duvnjaka, Tomislava Tomića, Ivana Pelicarića, Marina Troskota…
– Prva liga bi nam svim bila nagrada za sve što smo dali biogradskom rukometu. Zato i želimo to prvo mjesto.
Š. ĆURKO


 RASPLET NA KRAJU




U dosadašnjih 14 kola Biograd je izgubio samo bod (Kamičak 30:30) te je i dalje vodeća momčad na ljestvici. Međutim, biogradski ritam jako dobro prati Metković 1963 koji ima dva boda manje, a nije daleko ni Kamičak sa tri boda zaostatka.
– Iako stalno pobjeđujemo sve je izglednije da će se sezona rješavati u posljednja tri kola kada igramo s Kamičkom i Metkovićem. Do tada je važno ne kiksati jer bi u protivnom sav dosadašnji trud mogao biti uzaludan. Naravno, bit će i vrlo važan ishod utakmice između Kamička i Metkovića. Očekujem da ćemo do dvoboja s Kamičkom i Metkovićem imati sve pobjede. Na taj bismo način imali priliku u izravnim dvobojima s konkurentima za prvo mjesto pokazati koliko vrijedimo.


 DRUGA HRL


Rezultati 14. kola: Olimpija – Biograd 28:37, Jelsa – Trilj Pršut Voštane 23:26, Dubrovnik – Opuzen Tehnodelta 30:19, Solin – Kamičak 27:27, Trogir – EMC Split II 23:23, Krilnik – Metković 1963 20:21.
Poredak: Biograd 27, Metković 1963. 25, Kamičak 24, Krilnik 15, Trilj PV 13, Dubrovnik 12, EMC Split II 11, Olimpija 10, Opuzen T. 9, Solin 8, Trogir i Jelsa 7.
U 15. kolu (12./13. ožujka): Olimpija – Trogir, Biograd – Jelsa, Trilj PV – Dubrovnik, Opuzen T. – SoliN, Kamičak – Krilnik, Metković 1963 – EMC Split II.