Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slikovito putovanje tragovima sakralne umjetnosti

09.03.2012. 23:00
Slikovito putovanje tragovima sakralne umjetnosti


U prepunoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Domijan je poveo slušatelje na slikovito putovanje Armenijom predstavljajući brojne lokalitete sakralne kulture te stare i tradicijom bogate zemlje


Bogatu armensku sakralnu baštinu i kulturu predstavio je na Dan žena, tijekom predavanja u Zadru, konzervator Miljenko Domijan. U prepunoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Domijan je poveo slušatelje na slikovito putovanje Armenijom predstavljajući brojne lokalitete sakralne kulture te stare i tradicijom bogate zemlje.
Miljenko Domijan, glavni konzervator za nepokretnu baštinu pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Zadranima je poznat, ne samo kao čuvar hrvatske baštine, već i kao nekadašnji ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika u Zadru.
– Građani ga poznaju kao svoga suradnika vrlo agilnog za zaštitu kulture i spomenika u gradu Zadru, ali i šire, te stoga nije ni čudno da ga je zapazio i sam bivši ministar kulture Božo Biškupić i pozvao ga na posao glavnog konzervatora. Sastavni dio kulture življenja Miljenka Domijana su putovanja na kojima fotoaparatom bilježi spomenike i problematiku vezanu uz njih. O jednom takvom putovanju i putopisu i sami ćemo se uvjeriti tijekom ovog predavanja, predstavio je Domijana prof. dr. sc. Pavuša Vežić s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.
Domijan je tijekom predavanja pokazao brojne fotografije koje je uglavnom sam napravio za vrijeme puta u tu zemlju zadržavajući se ponajviše na spomenicima sakralne umjetnosti s nekih od brojnih lokaliteta koje je u Armeniji posjetio. Prije predstavljanja lokaliteta Domijan je ukratko predstavio povijesnu sliku ove bogate zemlje opisujući armenske ljude kao atraktivne pojave kojima nema premca u gostoprimstvu.
Iako je u Armeniji registrirano čak 30,000 spomenika kulture Domijan je tijekom predavanja predstavio samo neke od njih različite starosti i ljepote.
Predavanje i prezentaciju napeto su pratili brojni studenti, ali i rektor Sveučilišta u Zadru dr.sc. Ante Uglešić te mnogi kulturni djelatnici grada Zadra.