Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prečanima 300 tisuća kuna za maslinske putove i razvoj cikloturizma

09.03.2017. 23:00
Prečanima 300 tisuća kuna za maslinske putove i razvoj cikloturizma


Iz Programa razvoja otoka u 2017. Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, otocima Zadarske županije ove će godine biti dodijeljeno bespovratnih 2.800.000 kuna.
Odluku o 43 razvojna otočna projekta, za koje se ukupno izdvaja 19 milijuna kuna, 7. ožujka potpisala je resorna ministrica Gabrijela Žalac, a korisnici programa su jedinice lokalne i područne samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac.
Dok je lani, primjerice, bilo odobren ukupno 21 projekt, sa zadarskih otoka tek četiri, ove godine bespovratni državni novac stići će na račune devet otočnih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji.
Najveći iznos, 600.000 kuna, odobren je Općini Povljana za gradnju II. faze sanitarne kanalizacije u Povljani, a najmanji Gradu Pagu, 170.000 kuna, za projekt adaptacije i rekonstrukcije Kneževe palače.
Na popisu projekata kojima je dvije godine zaredom odobren novac iz Programa razvoja otoka projekti su općina Preko i Tkon. Za drugu fazu projekta Avantura otok, Stari temelji, novi sadržaji, Općina Preko dobila je 300.000, nakon lanjskih 830.000 kuna. Riječ je o projektu uređenja i obilježavanja maslinskih putova u svrhu cikloturizma. U prvoj fazi uređeno je 12 odmorišta i vidikovaca te probijeno i uređeno 20-ak kilometara putova u unutrašnjosti otoka od Preka do Mulina.
– Iznimno smo zadovoljni što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije još jednom prepoznalo kvalitetu projekta Avantura otok. Odobrenim novcem za drugu fazu namjeravamo obilježiti još 15-ak kilometara postojećih staza, ali i urediti još neke dodatne putove koje ćemo uključiti u projekt. Bit će tu i novih atrakcija poput obilježavanja penjačkih stijena na litici Željina, atraktivnih pećina te uređenje puta koji povezuje dva najveća brda na otoku – Sv. Mihovil i Šćah, kaže Ante Župan, voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj Općine Preko, koji je uz Mladena Lucina koordinator projekta Avantura otok.
Prema riječima prvoga čovjeka općine Karla Novoselića, svečano otvorenje prve faze projekta bit će potkraj travnja, a cilj je cijele priče da se Ugljan dugoročno promovira kao cikloturističko odredište kako bi se povećali dolasci gostiju u predsezoni i posezoni.