Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pomozimo nezaposlenom i bolesnom Ledenku!

10.03.2018. 20:26
Pomozimo nezaposlenom i bolesnom Ledenku!


Nakon što je prošle godine navijačka udruga Tornado organizirala humanitarnu akciju za pomoć teško oboljelom i nezaposlenom Anti Ledenku (31) iz Vukšića, na novu humanitarnu akciju poziva i zadarski Teritorijalni ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na čelu s pravnim zastupnikom Vedranom Uranijom, koji zastupa zaposlenike šibenskog TLM-a, a među njima i obespravljenog i zbog bolesti diskriminiranog Ledenka.
Ledenko boluje od Kronove bolesti, celijakije, fibroze pluća i srčane miokardiopatije. Samo za lijekove, bezglutensku hranu i odlaske na liječničke kontrole u Zagreb, mjesečno mu treba oko dvije tisuće kuna, a on je nezaposlen i živi s majkom od njezine mizerne mirovine u iznosu od 1.500 kuna.
Ledenko se, kako stoji u njegovim liječničkim nalazima, razbolio radeći u Tvornici lakih metala u Šibeniku, gdje je radio deset godina. Nakon što su tvrtku preuzeli slovenski poduzetnici, tvrtka TLM "Impol", očekivao je kako će ga, kao i ostalih 400 od ukupno 450 kolega, vratiti na posao, no nisu ni usprkos činjenici da se u međuvremenu prekvalificirao za računalnog operatera. Nije im zanimljiv jer je, kako su mu kazali, bolestan.
– Razgovarali smo s novim vlasnicima, odnosno direktoricom Marijanom Lažeta, a ona nas je uputila na stečajnog upravitelja Branka Morića i predsjednika Uprave Jerneja Čoka. Obavili smo razgovore i s njima, stečajni upravitelj je poslao dopis predsjedniku uprave Čopu i sljedeći tjedan očekujemo da će se problem riješiti. A moguće ga je riješiti na dva načina – ili da se Antu Ledenka vrati na posao, primjereno njegovim sposobnostima, ili da ga se obešteti. On je, kao i ostali, dobio nakon otkaza tri plaće i 1/3 otpremnine, ali mu duguju još oko 40 tisuća kuna, što je dio od ukupnog duga radnicima koji iznosi dva milijuna kuna, kaže Uranija, naglašavajući kako je optimističan glede rješenja Ledenkova problema, no do tog rješenja, kaže, on treba nekako preživjeti. Stoga apelira na sve one koji mogu da mu na majčin račun uplate donaciju i olakšaju tešku životnu situaciju. Napominje kako se uplate donacija skupljaju na račun Ledenkove majke jer je njegov osobni račun godinama već u blokadi.
– Apeliram i na udruge i građane vješte s organizacijom humanitarnih koncerata ili humanitarnih akcija da pomognu i organiziraju neki i za Antu Ledenka, poručuje Uranija.


Podaci za pomoć
Svi ljudi dobre volje koji mogu i žele pomoći Anti u prevladavanju teške situacije u kojoj se našao mogu to učiniti uplatom na račun njegove majke Marije Ledenko u Splitskoj banci, IBAN HR0623300033259039254.