Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Mjesto gdje djeca mogu otkrivati svoje talente

Autor:

09.04.2009. 22:00
Mjesto gdje djeca mogu otkrivati svoje talente


Htjeli smo spojiti tekst, glazbu, sliku, sve što se je dalo. Nastojimo da knjižnica ne bude samo mjesto lektire, već mjesto gdje djeca mogu otkrivati svoje talente, kazala je Laura Laura
U Ogranku Crno  Gradske knjižnice Zadar u  četvrtak je, pred velikim brojem posjetitelja, otvorena humanitarna prodajna izložba  dječjih radova. Riječ je o svojevrsnoj akciji prikupljanja  pomoći za Ivana Prgometa,  nastradalog u srpnju 2007.  prilikom skoka u rijeku Dravu.
Izložba je vrhunac proljetno-uskrsnih radionica koje su  održavane u Knjižnici svakog  utorka i četvrtka tijekom ovogodišnje korizme pod vodstvom učiteljica Anastazije  Abdić-Vlasnović i Merine Rogić. U radionicama su sudjelovali učenici Osnovne škole  Smiljevac i Osnovne škole  Stanovi – Područna škola Crno, a riječ je o uzrastima od  prvog do četvrtog razreda.
Pozdravnu riječ prilikom  otvaranju izložbe uputio je  ravnatelj Gradske knjižnice  Zadar mr. sc. Ivan Pehar, a o  izložbi i radu knjižnice u Crnom govorila je Laura Laura,  iz Ogranka Crno. Ona je istaknula kako je najvažnije da  djeca u Knjižnici provode svoje slobodno vrijeme kako bi ga  mogla korisno osmisliti. Također, kako bi roditelji mogli  biti mirni kad djeca žele posjetiti knjižnicu kao odgojno-obrazovnu ustanovu, kako  bi mogla u ugodnoj atmosferi  provesti vrijeme.
Govoreći o radionicama  Laura nam je kazala kako su  se djeca uvijek rado odazvala,  a bilo je tu i igrokaza i recitacija…
– Htjeli smo spojiti tekst,  glazbu, sliku, sve što se je dalo.  Nastojimo da knjižnica ne bude samo mjesto lektire, već   mjesto gdje djeca mogu otkrivati svoje talente, kazala  nam je Laura otkrivši kako su  djeca upravo u ovim radionicama otkrila sklonost za  brojne pravce.
U Ogranku Crno izloženi su  uglavnom uskrsni motivi, od  uskrnih jaja, zečića, okićenih  CD-a, slika, te raznoraznih  figura. Kako smo naveli na  samom početku izložba je humanitarnog karaktera, pa se  tako svi eksponati mogu kupiti po simboličnim cijenama,  od pet do 30 kuna.
Izložba ostaje otvorena do  20. travnja, do kada je moguće  svojim prilogom pomoći Ivanu Prgometu.


Pomognimo Ivanu


Prihod od prodaje s izložbe u Ogranku Crno ide za Ivana Prgometa. On je skokom u Dravu 2007. ostao skroz nepokretan. Diše cijelo vrijeme na respiratoru, te nikada nije gubio svijest.
Ivanu je potreban novac kako bi mogao ići u Švicarsku, u Paraplegičarski centar. U Švicarskoj bi se Ivanu mogao izliječiti dekubitis (bolest kože), izvršiti plastična operacija koja je neophodna radi mobilizacije i ugraditi stimulator disanja kako ne bi 24 sata bio na respiratoru. Nakon toga potrebna je rehabilitacija, a postoje i kolica kojima bi mogao upravljati glavom.