Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stiže “Matovilka” u režiji Aide Bukvić

Autor: Valentina Mlađen

09.04.2010. 22:00
Stiže “Matovilka” u režiji Aide Bukvić

Foto: Adam VIDAS



Jučer je u Kazalištu lutaka Zadar u Jazinama održana konferencija za medije. Povod konferenciji bilo je predstavljanje nove predstave “Matovilka” te predstavljanje redateljice Aide Bukvić kojoj je ovo prva, ali kako je istaknuto, ne i posljednja suradnja sa zadarskim Kazalištem lutaka. Predstava će prvi puta biti prikazana već ovaj vikend u subotu 10. travnja s početkom u 18 sati te u nedjelju 11. travnja u 11 sati. Svečana premijera bit će nekoliko dana iza toga, u srijedu 14. travnja u 19 sati.
Nakon službenih informacija novinarima se obratila redateljica Aida Bukvić koja je rekla nešto o svojoj prvoj suradnji sa zadarskim Kazalištem lutaka:
– Kad su me pozvali prije godinu dana iz zadarskog Kazališta lutaka nisam bila sigurna da sam prava osoba jer nisam imala nikakvog iskustva u radu s lutkama. U međuvremenu doživjela sam svoj lutkarski debi u zagrebačkom kazalištu i pristala sam raditi iz osobnog razloga. Prvi je taj što sam o ovom kazalištu čula da su izvanredni lutkari, u što sam se i sama uvjerila. Drugi je jer su u ovom kazalištu surađivali s meni dragom osobom, s mojim prerano preminulim profesorom Marinom Carićem.
Bukvić je također rekla i nešto o samoj predstavi:
– Ovo je, kao i sve bajke, zapravo jedna priča o odrastanju. Tema se također vrti i oko problema zlostavljanja djece te ne davanja djeci mogućnosti da odrastu i krenu u život samostalno. Isprva je ovo trebala biti komična verzija Matovilke, ali kad smo se upoznali i sjeli svi zajedno nastala je jedna, uvjetno rečeno, mračna predstava. Odlučili smo da ovo bude predstava za djecu, ali i s poukom koju će odrasli moći shvatiti. Izvukli smo motive zlostavljanja djece te pohlepe koji su na kraju naravno kažnjeni. Surađujući s glumcima uvjerila sam se u istinitost svih pohvala o zadarskim lutkarima te se nadam ponovnom dolasku u Zadar i daljnjoj suradnji sa Kazalištem lutaka Zadar.
Takav stav pokazali su i glumci pohvalivši rad redateljice, a da će daljnje suradnje biti ne dvoje ni iz Kazališta lutaka.
Predstavu Matovilka režirala je dakle Aida Bukvić. Inscipijentica je Radojka Kozulić, za scenografiju i lutke pobrinuo se Mojimir Mihatov, autor glazbe je Tomislav Pehar, majstor scene Robert Košta, ton majstor Mate Petričević, voditelj svjetla Frane Papić, oblikovanje svjetla Ivo Nižić te tehnolog Darko Petković. U predstavi glume: Anđela Ćurković – Petković,  Sanja Zalović, Gabrijela Meštrović – Maštruko, Zlatko Košta, Irena Bausović, Josip Mihatov, Dragan Veselić, Juraj Aras, Tamara Šoletić i Asja Rebac.


 “MALI MARULIĆ”


Na konferenciji za medije najavljen je i odlazak Kazališta lutaka Zadar na 3. festival hrvatske drame za djecu “Mali Marulić”. Festival se održava od 11. do 14. travnja u Splitu. Na festivalu će biti izvedeno devet predstava, a Kazalište lutaka Zadar izvest će čak dvije predstave “Vrtuljak tajni” te “Postolar i vrag”.